«Om statsbudsjett, skuldertrekk og havfolkets fremtid»

Næring og miljø: I dag er det ikke enkelt nok for rederiene å velge miljøvennlig. Vi må ikke bare endre dette, men vi må også gjør det lønnsomt å bytte ut gamle, «brune» skip med nye «grønne». Rederiene og vi som bank trenger at støtteordninger fra NOx-fondet, Innovasjon Norge, Enova, etc., både i Norge og EU, styrkes ytterligere, mener kronikkforfatteren.  Foto: Staale Wattø

Med fornuftige rammebetingelser vil næringslivet på Nord-Vestlandet definitivt gjøre vår del av jobben med det grønne skiftet

Kronikk

«Steike! Statsbudsjettet»! Nei, sånn reagerer vi ikke. Statsbudsjettet blir stort sett møtt med skuldertrekk på Nord-Vestlandet.

Men engasjere oss bør vi, fordi altfor mange i vår region står utenfor arbeidslivet.

Møre er et gammelnorsk ord for hav. Hadde framvandrerne fra TV-serien Beforeignersdukket opp på Mørekysten, ville de ganske snart ha nikket anerkjennende til oss. Fordi vi fortsatt er et havfolk.


Leder:

«Kan ikke gi mer gass»

«Bærekraft er framtidas konkurransekraft, og budsjettet må vise at alt snakket om «det grønne skiftet» og «havrommet» blir mer enn bare snakk»


Shipping, sjømat, olje og gass er våre viktigste næringer, og vi ser mothavet, ikke Oslo, for fremtida.

Så hva angår det oss at finansminister Siv Jensen 7. oktober legger fram statsbudsjettet? I flere år nå har det vært god grunn til å møte statsbudsjettet med nettopp et skuldertrekk og et gjesp. Media kommer helt sikkert til å henge seg opp i hvor mye oljepenger finansministeren vil bruke, og hvordan lommeboka vår påvirkes.


Siv Jensen vil holde igjen på pengebruken i statsbudsjettet

Det er fortsatt oppgang i norsk økonomi, og finansminister Siv Jensen (Frp) varsler at hun må være påpasselig med pengebruken i mandagens statsbudsjett.

Egentlig er det uinteressant, vi kan ta de ansvarlige rammene for gitt, og lommeboka blir ikke særlig tynnere eller tykkere.

Spørsmålet mitt til regjeringen er derfor ikke hvor mye penger, men heller hvordan pengene skal brukes? For å engasjere meg må finansministeren meisle ut en retning for fremtiden til økonomien på Nord-Vestlandet.


Leder lørdag 29. september:

Mer vindpenger til kommunene

I den utmeislingen bør regjeringen ta valg som gjør at offentlige midler faktisk løser våre store utfordringer.

En grønn orkanvind blåser nå over Norge. Jeg er selv svært engasjert og utålmodig for å skape et grønt skifte, men vi må gjøre det uten å forkaste alle verdiene og all kunnskapen vi allerede har bygd opp. Ny grønn teknologi kan ikke bare skapes ut fra tomme lufta. Potensialet for å spille en verdensledende rolle i det grønne skiftet ligger i de havnæringene som vi på Mørekysten er så gode på.

I skipsfartsindustrien kan Norge virkelig gjøre en forskjell. Vi er verdens femte største skipsfartsnasjon, og skip står for ca. 2,5 prosent av alt klimautslipp i verden, ifølge den Internasjonale Maritime Organisasjonen i FN (IMO).

I dag er det ikke enkelt nok for rederiene å velge miljøvennlig. Vi må ikke bare endre dette, men vi må også gjør det lønnsomt å bytte ut gamle, «brune» skip med nye «grønne». Rederiene og vi som bank trenger at støtteordninger fra NOx-fondet, Innovasjon Norge, Enova, etc., både i Norge og EU, styrkes ytterligere.


NHO: – Norsk økonomi blir rammet av oljeprishoppet

Droneangrepet som førte til oljeprishoppet i helgen kan utløse en kjede av hendelser som vil ramme norsk økonomi hardt, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Norge har nemlig allerede vist at miljøsatsinger fungerer og vi har vært en internasjonal ledestjerne når det kommer til overgangen til elbiler og -ferger. I 2021 vil Norge ha mer enn 60 ferger drevet av batterier, og på veien mot å utvikle og produsere disse fergene blir vi på Mørekysten verdensledende innen grønn verftsindustri.

Næringslivet på Mørekysten trenger derfor nye og fornuftig innrettede ordninger som gjør det mer lønnsomt og sikkert, både å investere i og å bidra til å utvikle nye løsninger. Men alt for brå, strenge og ufravikelige grønne krav kan slå barnet ut med badevannet.

Barnet her er det næringslivet vi lever av i dag, shipping og offshorenæringene. La oss si at regjeringen hadde valgt å forby bygging av alle skip med utslipp. Det ville vært et katastrofalt krav. I praksis ville det vært å si god natt til den globalt retta verftsindustrien over natta.


Sårbare grupper får 466 millioner kroner i budsjettet

Det er satt av 466 millioner kroner til internasjonalt hjelpearbeid for sårbare grupper i statsbudsjettet.

Med fornuftige rammebetingelser vil næringslivet på Nord-Vestlandet definitivt gjøre vår del av jobben med det grønne skiftet. Men den viktigste jobben for fremtiden til norsk økonomi, den kan regjeringen gjøre selv.

En økende andel av bedriftene i Møre og Romsdal melder til NHO at mangelen på arbeidskraft begrenser produksjonen, men svært mange i fylket vårt kommer likevel ikke til å jobbe med havnæringer. Ikke på grunn av det grønne skiftet eller mangel på arbeidsplasser.


141 nye milliardærer under Solberg-regjeringen

Antallet milliardærer har økt fra 200 til 341 siden 2013, ifølge Kapitals oversikt. – Det er ikke tilfeldig, mener Rødts Bjørnar Moxnes.

Grunnen er at de ikke kommer til å jobbe i det hele tatt. 1,2 millioner voksne mennesker i Norge står nå utenfor arbeidslivet, viser arbeidskraftundersøkelsen til SSB. Tallet er himmelropende høyt.

Det betyr at bare 70 prosent av oss arbeider eller er arbeidssøkende. Og det går feil vei. I 2009 var 73 prosent voksne nordmenn i arbeid. Alle disse som står utenfor, og spesielt de mange unge, er den største trusselen mot vår fremtidige velferd.


Nå blir det elleve måneders studiestøtte

I statsbudsjettet fullfører regjeringen planen om å trappe opp til elleve måneders studiestøtte.

Dessverre er denne trusselen delvis skapt av politikeres prioriteringer i tidligere statsbudsjetter.

Kontantstøtten er det fremste eksempelet på en irrasjonell trygdeordning, folk får faktisk penger for å holde seg utenfor.

Regjeringen bør legge vekk all politikk som holder folk utenfor arbeidslivet, og lage effektiv politikk for utdanning og kvalifisering som får folk inn. Fremtida til menneskene og næringslivet i vår region fortjener et statsbudsjett med format for å få flere ut i arbeid.

Får du det til, finansminister Siv Jensen, er jeg sikker på at du vil få med deg et havfolk på Nord-Vestlandet som er svært engasjert i sin egen fremtid.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!