Da er ikke alternativene en altfor dyr bilferje som kun går så ofte fylkesbudsjettet tillater det, eller en hurtigbåt som bare er tilpasset de som skal til og fra jobb. Løsningen er å ta i bruk den teknologiske revolusjonen som nå foregår i maritim sektor, og etablere en helt ny kystmobilitet. Sunnmøre har alle forutsetninger for å vise veg i et blått og bærekraftig skifte.

Gode transportmuligheter er avgjørende for gode samfunn. De gjør det mulig å arbeide sammen, få tilgang til varer og tjenester, eller rett og slett møtes. I Norge vil verdiskapningen langs kysten øke. Da vil god kommunikasjon og attraktive kystsamfunn være sentralt. Hvordan kan vi skape en enkel hverdag, der det er lett å reise dit man skal?

Vi er overbeviste om at løsningen for samfunnene langs kysten ligger i ny maritim teknologi og sjøbaserte transportnettverk.

Vi er overbeviste om at løsningen for samfunnene langs kysten ligger i ny maritim teknologi og sjøbaserte transportnettverk. Det er allerede mange initiativ og flere ideer som myldrer rundt omkring. Tiden er moden til å sette i gang med en utvikling som gjør oss i stand til å bedre benytte de mulighetene som kysten vår gir. Vi kaller det kystmobilitet.

Hva betyr kystmobilitet i praksis? I nærområder fra bygder langs kysten kan man ta autonome mindre fartøy som går kontinuerlig eller på bestilling inn til lokale sentre. Korte reiser i beskyttet farvann er godt egnet til slike båter. Mellom lokale sentre og regionssentre vil man benytte nullutslipps hurtigbåter. Vi må skille mellom turer for å få datteren på fotballtrening og foreldrene på vei til jobb. For å få til en fremtidsrettet transportløsning, må det etableres rutenett som er langt mer variert enn det vi har i dag. Målet er å forkorte reisetid og øke frekvens slik at reiser blir effektive og fleksible.

Vi foreslår å starte med Ålesund. Et rutenett av mindre båter som går i skytteltrafikk mellom sentrum, Skarbøvika, og Slinningen vil avlaste biltrafikken og knytte byen sammen. En båtrute fra campus og sentrum vil gi en mye enklere hverdag for studenter og samtidig være en glimrende mulighet for NTNU å teste ut ny teknologi og innovasjon.

Dersom vi ser større på det, kan transportnettet på sjøen forsterkes med gode knutepunkt som gjør det lett for reisende å bytte til andre transportmåter slik som hurtigruta, bil, buss eller fly. I tillegg bør det suppleres med ulike dør-til dør-løsninger på land. Det kan være selvgående biler, sykler, eller andre transportmiddel. Med det kan vi få til en transport som tar deg fra hjemmet og dit du skal uansett tidspunkt eller sted.

Sunnmøre har en geografi, kunnskap og et næringsliv som er godt tilpasset å lede an i en slik utvikling. Havet er fortsatt livsnerven og bindeleddet mellom bygder og byer. Ålesund er et sentrum for kunnskap om havet og mulighetene der, hvor det finnes en solid maritim næring som er nytenkende og har kommet langt i utviklingen av neste generasjons båter.

Alle må bidra til det grønne skiftet. Vi spår at det grønne skiftet i Norge egentlig er blått. Mye av næringsgrunnlaget vårt etter oljen er avhengig av havet. Vindkraft i sjøen, sjømatnæringen, karbonfangst og lagring er alle næringsområder som peker seg ut som viktige fremover. Alt dette vil foregå langs kysten.

Mer effektive, sjøbaserte, transportløsninger vil senke utslippet av CO2-gasser betydelig. Mindre fartøy med høyere frekvens, og et mer tilpasset transporttilbud vil bidra til reduserte klimagassutslipp, det samme vil fartøy som går på elkraft, hydrogen, og ammoniakk. En omstilling av rutenettet vil legge til rette for at bærekraftig teknologi kan tas i bruk relativt raskt.

Vi kan gjøre det hyggelig å bo, være sammen og gi grobunn for næringsliv. Dette gjør vi ved å tenke nytt og se fremover. Vi tror det er lurt å brette opp ermene og starte nå. Da kan vi være forberedt på en utvikling som vil komme. Det er kort tid til vi Norge skal nå våre forpliktelser i Parisavtalen. Kanskje kan sunnmøringene gå foran og vise veg?

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!