Jeg har vært på husjakt de siste årene, og har fulgt boligmarkedet i Ålesund tett. Jeg har blant annet sett på et rekkehus på Larsgården, og har jevnlig fått tilsendt salgsmateriale. Jeg fikk ny prisliste, og jeg skvatt da prisene på flere rekkehus plutselig var satt opp med 500 000 kroner. En nærmere undersøkelse viser imidlertid at det ikke er entreprenøren i Larsgården som er blitt grådig, men et resultat av en generell prisøkning på byggevarer.

Full fart oppover

Ifølge SSB er byggevareindeksen for boliger opp 13,2 prosent det siste året. Og det er ikke de eneste prisene som er på vei oppover. Både den amerikanske, europeiske og norske sentralbanken sitter nå med en klump i magen og følger med på at prisene er på full fart oppover. I USA opplever de den største prisstigningen på over 40 år med en inflasjon på 6,8 prosent på årsbasis. I Norge er veksten over 5 prosent, men det skyldes spesielt høye strøm- og energipriser. Justert for dette er vi fortsatt på 1-tallet i Norge.

Men er det så farlig at prisene stiger mye da? Ja, hvis du har 1000 kroner på konto, er det en fordel at du vet omtrent hva du kan kjøpe for denne summen i nær fremtid. Du får en mer forutsigbar økonomi og det er enklere å planlegge dine investeringer og ditt forbruk. Det motsatte vil være at du løp til butikken med en gang for å bruke pengene. For å få en stabil og forutsigbar økonomi har derfor politikerne bestemt at vi skal ha en stabil vekst i konsumprisene på 2 prosent. De fleste av våre handelspartnere har samme inflasjonsmål.

Så lenge vi har hatt en moderne økonomi, har inflasjon skapt både gleder og sorger. Flere historikere peker på nettopp skyhøy inflasjon som en av årsakene til at Hitler-regimet kom til makten i mellomkrigstiden. Høy inflasjon kan ha skapt en verdenskrig, men samtidig har også den lave inflasjonen det siste tiåret gitt rekordlav rente og vekst i økonomien.

Mangel på arbeidskraft

Her i Danske Bank venter vi at inflasjonen gradvis vil stige utover i 2022. Vi har derfor lagt til grunn at inflasjonen uten energipriser vil havne over 2 prosent igjen mot slutten av året. Men risikoen her er på oppsiden. Det er en rekke faktorer som tilsier at prisene kan stige enda mer.

Den største bekymringen er mangel på arbeidskraft og betydningen det vil ha for bedriftenes evne til å produsere varer og tjenester. Problemer på tilbudssiden vil presse opp prisene for forbrukeren. Den siste tiden har det jevnlig vært meldinger om bedrifter i Møre og Romsdal som mangler ansatte, enten det er kokker eller fagarbeidere i industrien. Vi ser også at ledigheten i fylket er på 2,4 prosent, noe som er lavt historisk sett.

I januar var også NAV-direktør i Møre og Romsdal, Stein Veland, ute i Sunnmørsposten og sa at han frykter mangelen på arbeidskraft når koronaen slipper taket. Han er spesielt bekymret for problemene med å rekruttere arbeidskraft fra Øst-Europa. Dette er en bekymring vi deler.

Fraværet av østeuropeere skyldes delvis at det fortsatt har vært visse komplikasjoner knyttet til grensepasseringer på grunn av korona, men også at det er stor mangel på arbeidskraft i flere av de østeuropeiske landene som også har hatt sterk økonomisk vekst de siste årene. Den store usikkerheten ligger derfor i andelen av utenlandske arbeidstakere vender tilbake til nivåene vi så før korona. Hvis ikke, kan det bety høyere lønnsvekst som igjen betyr høyere prisvekst.

Leveranseproblemer

Flaskehalser og leveranseproblemer er andre utfordringer som drar opp prisene gjennom redusert tilbudsside. Gjennom fjoråret fikk vi jevnlig meldinger om bedrifter med leveranseproblemer, noe som førte til både lange ventetider på elbiler og tomme smågodthyller. XXL klarte heller ikke å levere nok sykler i butikkene, og nylig fikk jeg heller ikke tak i skøytene jeg ønsket meg. Heldigvis fant min datter noen brukte på nett.

Vi tror de generelle leveranseproblemene vil fortsette. Det er vanskelig å si akkurat hvilke sektorer og produkter det vil ramme. De internasjonale forsyningskjedene er ennå veldig uavklarte. Se bare havnene i USA, hvor det ligger konteinerskip og venter i ukevis for å laste om. Det viktige her er effektene av leveranseproblemene som er at prisene stiger. Er det mangel på varer settes prisene opp. Så enkelt er det.

For å motvirke høyere priser, er det viktigste virkemiddelet økt rente. Norges Bank hevet renten to ganger før jul, og det er ventet ytterligere tre rentehevinger i 2022. Det betyr at rentekostnadene på boliglånet ditt blir mer en doblet sammenlignet med det laveste rentenivået. Renteoppgangen fører også til at vi trolig vil se en utflating i boligprisene. Bedrifter får også en dyrere finansiering av deres lån, og kan ende opp med å redusere investeringene sine.

Høyere rente

Når prisene stiger, skapes det usikkerhet i økonomien. Verdens børser, som er et speilbilde på den fremtidige økonomiske utviklingen, har vært svært turbulente de siste ukene. Nasdaq-indeksen er ned over 15 prosent i år, og den bredere S & P 500 er ned ca. 10 prosent. Investorer flytter penger fra aksjer til rentepapirer, i tillegg til en økt geopolitisk usikkerhet.

Norges Bank skal balansere på en tynn linje. For lite innstramning fører til at prisene løper løpsk. For mye kveler økonomien. Vi vet ikke helt hvor denne linjen strammer de neste årene, men de økte prisene vil uansett påvirke deg. Den viktigste lærdommen er at både privatpersoner og bedrifter må ta høyde for høyere rente og dyrere lån!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!