I tillegg til at kommuner og sykehus kan bytte ut opptil elleve journaler med en, og slik få samlet informasjon om en pasient, vil journalsystemet også bidra med mer beslutningsstøtte og i større grad unngå at feil skjer. Jeg har ikke jobbet med utvikling av Helseplattformen disse årene, men er trolig over gjennomsnittet opptatt av fagutvikling og pasientsikkerhet, og kanskje av den grunn tydelig ser hvorfor Helseplattformen er nødvendig.

Noen fakta

I 2020 var det 8,4 % som ble alvorlig skadet som følge av behandlingen de fikk i forbindelse med sykehusinnleggelse. Det er ganske enorme tall. For de kommunale helsetjenestene finnes ingen nasjonal oversikt over skadenivået, men internasjonale studier viser at det varierer og i mange tilfeller er like høyt eller høyere enn i sykehusene.

Det er jo for pasientene vi ønsker en endring og forbedring.

Tittel på OECD sin rapport om pasientsikkerhet i primærhelsetjenesten og behandling utenfor sykehus ble kalt «Flying blind», for vi vet ikke hvordan det står til. Bortsett fra varierende grad av avviksmeldinger, flyr vi i blinde. Er ikke det skremmende? Med Helseplattformen kan vi ta ut strukturert data, bruke det i forbedringsarbeid og finne ut hvorfor feil og pasientskader skjer.

Den samme rapporten estimerer en total samfunnskostnad for skader i helsetjenesten utenfor sykehus, på opp til 3 % av BNP. Dette kunne dekket forsvaret vårt, pluss litt til, om vi unngikk disse kostnadene.

Og det er kun utenfor sykehus, så kan en plusse på de 8.4 % som blir alvorlig skadet innenfor sykehuset. Det er ganske overveldende tall, og en kan nesten ikke tro at det er sant.

Mange pasientskader

De siste årene har Norsk pasientskadeerstatning utbetalt over 1 milliard for pasientskader årlig. Dette er de som har fått godkjent utbetaling, vi kan nok regne med mørketall på hvor mye skader som faktisk har vært. I tillegg til store kostnader, tenk hva dette medfører av lidelse og forkortet levetid. Det er jo for pasientene vi ønsker en endring og forbedring.

Mange snakker om kostnader som et argument mot Helseplattformen, men har vi råd til å la være? Vi har ingen andre alternativer som kan gi en felles journal på tvers av kommuner og sykehus, dette er muligheten vi nå har. Det nye journalsystemet vil i større grad kunne forhindre feil, gi beslutningsstøtte og råd før feil skjer, og slik unngå mye av det som fører til pasientskader i dag. Dette er viktig å ta med i med i regnestykket.

Det å bytte journalsystem blir så klart en omstilling for alle som skal ta det i bruk. Det vil ikke gå knirkefritt. Vi mennesker ønsker det trygge og det vi er vant med, det ligger i vår natur. Vi synes det er ubehagelig med endringer, det ser en jo bare rundt middagsbordet der vi daglig sitter på samme plass. De som har størst endringsvegring er kanskje de som roper høyest, tenner faklene og går i tog. De roper ut om pasientsikkerhet i fakkeltogene, men faktaene som jeg skisserte over viser jo at det tvilsomt kan bli så mye verre.

Lite nyansert bilde

For å få motivasjon til å gå igjennom en endring, må vi forstå hvorfor vi skal gjøre det. Vi må klare å se hvordan det kan bli bedre etter omstillingen vi må igjennom. Om vi liker det vi ser i fremtidsvisjonen, er vi mye mer positive og villige til å gå igjennom en ubehagelig endringsprosess.

Jeg opplever at media har gitt et lite nyansert bilde i denne fremtidsvisjonen, ved å gi mye spalteplass til de som er negative og skeptiske, mens leserinnlegg med positiv vinkling til Helseplattformen har blitt valgt bort. Media har stor makt, og kan påvirke beslutningstakere til å velge bort noe jeg mener er et av det beste tiltaket som er gjort for pasientsikkerhet på mange tiår. Jeg savner også innlegg fra de som er fornøyde med Helseplattformen i Trondheim kommune.

Ifølge innføringsleder, Tor Erling Evjen, er mange ansatte svært fornøyde. Jeg oppfordrer media til å ta kontakt med han og nyansere mediebildet ved også skrive artikler om de positive erfaringene som er gjort der. Slike innlegg vil være svært relevant for de kommune som nå skal over på Helseplattformen og for beslutningstakere som skal ta stilling til om kommuner skal bli med.

Krevende i starten

Jeg har full forståelse for at mange er spente på å gå over til Helseplattformen. Flere kan nok oppleve endringen som litt krevende, til de har blitt vant med måten å dokumentere. Da er det viktig å minne seg selv på hvorfor vi gjør dette.

Helseplattformen er pasientens journal laget for å tette de pasientsikkerhets-hullene vi har hatt i en årrekke. Den vil gi bedre behandlingskvalitet og færre pasientskader, bedre samhandling mellom nivå og raskere tilgang på riktige helseopplysninger. Pasienten får tilgang til sin journal og kan påvirke sitt eget forløp, og en vil få bedre styring på kvalitet og forbedringsarbeid.

Dette er fremtidsvisjonen vi må holde fast ved, dette er grunnen til at hver og en av oss må igjennom denne endringsprosessen, selv om det kan føles krevende i starten. Og dette er grunnen til at jeg mener at media bør gi mer spalteplass og belyse også de positive sidene ved innføring av Helseplattformen, og rose de kommunene som er modige og går fremst i rekken for å ta det i bruk. Jeg heier iallfall på dem!