Venstre-leder Trine Skei Grande trives dårlig i selskap med Fremskrittspartiet, og vil ha partiet ut av regjeringskontorene senest etter valget. Så langt er det ingen i Frp som har fått den store skjelven av dette.

Partiet har tidligere vist at det er mulig å falle under sperregrensen, men likevel sitte godt plantet i en regjering. Det høyeste hinderet Grande må bykse over for å få sin drømmeregjering, er å få Høyre til å snu ryggen til sin nåværende regjeringspartner.

Regjeringsspørsmålet ble ikke den heiteste saka på Venstres landsmøte i helga. Partilederen tolker det som en tilslutning til hennes standpunkt til regjeringsstrategi, en regjering med Venstre, KrF og Høyre – eventuelt supplert med Miljøpartiet de grønne.

At Grande har stor støtte i partiet for sin frustrasjon over samarbeidet med Frp, er det likevel ikke tvil om. Grasrota i partiet er like klar på at det er i aksen sentrum-høyre partiet har sine venner. Ikke til venstre for sentrum. Dette begrenser kraften i trusselen fra Grande.

Frp tusler sjølsagt ikke frivillig ut av regjering, og de blir ikke kasta ut av Høyre. Jonas Gahr Støre (Ap) er heller ikke så ivrig på å si «morn da Siv», at han vil spille støtteparti til Venstre. Uten et valgskred uten sidestykke er derfor Grandes drøm i det blå – bokstavelig talt.

Alternativet er at den blåblå regjeringen sprekker eller faller før neste høst. Så langt er det lite som tyder på det, og heller ikke Grandes trussel om å felle den om skattene ikke blir grønne nok, oser av troverdighet.