Leder 3. august:

«Integreringsjobben må prioriteres nå»

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).   Foto: NTB scanpix

Stadige og støyende omkamper er ikke det som gir resultater

Leder

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) legger den varslede omkampen med Stortinget om innstramminger i innvandringspolitikken på is – i alle fall inntil videre. Det er klokt.

Stortinget vedtok i vår betydelige innstramminger i innvandringspolitikken. Noen hevder at dagens innvandringspolitikk er norges-historiens strengeste. Disse innstrammingene ble det politisk gjennomslag for i kjølvannet av fjorårets store bølge av asylsøkere.

Listhaug: – Ikke nødvendig med asylomkamp i høst

Svartdal (NTB): Med de rekordlave ankomsttallene for asylsøkere til Norge vil innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bruke høsten på integrering, ikke på omkamp om nye innstramminger.


I år er situasjonen en helt annen. Presset mot de europeiske yttergrensene har avtatt betraktelig, blant annet som følge av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia. Flere land har også strammet inn i velferdsordningene for asylsøkere og skjerpet kontrollen over egne grenser.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!

Likevel mener Listhaug at det var dumt for landet at Stortinget ikke gikk lengre i innstrammingene, og hun varslet omkamp. Hun pekte i et intervju med Dagbladet på behov for strammere lovgivning om familiegjenforening og enslige, mindreårige asylsøkere.


Listhaug fortsatt i tenkeboksen om stortingsplass

Oslo (NTB): Innvandrings- og likestillingsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil bestemme seg for om hun ønsker å stille til stortingsvalget i 2017 i løpet av august.

I går var imidlertid tonen en litt annen. Da var hun på bedriftsbesøk i Telemark for å se på integreringsarbeid i praksis. Da understreket hun behovet for å prioritere integreringsjobben foran en omkamp med Stortinget.Det er en smart prioritering. Sammen med økte ressurser for å få opp tempoet i behandling av asylsøknadene, må utsendelse av grunnløse asylsøkere og integrering av dem som kan bli være jobb nummer en.

Godt integreringsarbeid scorer dårligere enn innstramminger på meningsmålingene, men det er en minst like viktig jobb. Kostnadene er svært høye, både økonomisk og menneskelig, om vi lar asylsøkere gående uvirksomme og på vent i årevis.

Gevinsten er dobbel om de som får opphold, raskt kommer ut i arbeid- og samfunnsliv i stedet for å slite personlig og være avhengig av økonomisk bistand. Dette er krevende oppgaver. Nå bør all energi rettes inn mot å løse disse på en så effektiv måte som mulig. Stadige og støyende omkamper er ikke det som gir resultater i dette arbeidet. De i Frp som er bekymret for meningsmålingene etter skiftet i innvandringsministerens fokus, kan imidlertid trøste seg med at hun helt sikkert kommer sterkere tilbake.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder