Leder 6. august:

«Habilitetsreglene berger ikke tilliten»

Næringsminister Monica Mæland (H) redegjorde fredag for sin håndtering av utnevnelsen av ny styreleder i Statkraft.  

En god start kan være å spare på smilefjesene

Leder

Norge er et lite land, og det kan være vanskelig å unngå habilitetsfella. Næringsminister Monica Mæland kunne i går slå fast at hun ikke hadde gått i saksa, men det betyr ikke at hun har opptrådt elegant.

Det er definitivt mer enn hennes omgang med et par tekstmeldinger som går på tilliten løs i forbindelse med utnevningen av ny styreleder i Statkraft. Næringsministeren har gjort det unødvendig enkelt for de i opposisjonen som var ute etter å forlenge grillsesongen.

Monica Mæland var habil i Statkraft-saken

Oslo (NTB): Næringsminister Monica Mæland (H) var ikke inhabil da hun utnevnte Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft, har lovavdelingen i Justisdepartementet konkludert med.


Martin Kollberg (Ap) & Co. har fått et enkelt spillerom, og han kommer til å gjøre alt for å presse mest mulig ut av sitronen. Men han bør helt klart være forsiktig med å klemme for hardt. I denne saka kan han fort få en sprut av sitronsaft i eget øye.

Mæland gjorde en grei figur på gårsdagens pressekonferanse. Hun la seg paddeflat der hun måtte, og sto med rak rygg der Justisdepartementets lovavdeling hadde gitt henne ryggdekning.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!

Likevel er dette en utnevnelse som ikke lukter helt godt. Det lukter fortsatt av partipolitisk utnevnelse, nære forbindelser og forutbestemt resultat. Det er mulig at Thorhild Widvey (H) er dyktigere enn Olav Fjeld, som blir skiftet ut. Men måten prosessen har blitt gjennomført på, åpner med god grunn for spekulasjoner om at det er andre hensyn som har ligget til grunn. Statsråden har opptrådt som saksbehandler, men unngikk i går å svare på om hun hadde tatt direkte kontakt med andre aktuelle kandidater.

Solberg anser seg som habil i Widvey-utnevnelsen

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter nå at hun var orientert om utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft og vurderer seg selv som habil i saken.


I tilsvarende saker der Ap-statsråder har operert i urent farvann, har Høyre med rette vært en skarp kritiker. At Høyre opptrer på en tilsvarende måte, overrasker likevel temmelig få. Det er fortsatt belegg for ordtaket om at «anledning gjør tjuv».

Trolig vil det gjøre at kritikken fra opposisjonen stilner nokså raskt, men for publikum vil inntrykket av at utnevnelsen var en vennetjeneste kunne bli stående igjen. Overholdelse av snevre habilitetsregler er ikke nok til å fjerne inntrykket av en politisk ukultur.

Sjøl i et lite land som Norge må man klare å finne de beste folkene til viktige verv på en måte som gir inntrykk av at det er nettopp det man har gjort. En god start kan være å spare på smilefjesene i tekstmeldingene og ikke bare klamre seg til habilitetsreglenes minstestandard.

Følg Sunnmørsposten debatt på Facebook!