Leiar 11. august:

Den nye aksen Russland–Tyrkia

Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan møtte tirsdag sin russiske kollega Vladimir Putin i St. Petersburg.   Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix

Presidenten i Natolandet Tyrkia omtaler Putin som «sin kjære venn»

Leder

«Min venn» og «kjære Putin» var ord som ble tatt i bruk da Russlands president Vladimir Putin tirsdag møtte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Tatt i betraktning isfronten som oppsto da tyrkiske militære i november i fjor skjøt ned et russisk jagerfly, var tonen mellom de to mektige lederne oppsiktsvekkende vennlig. At presidenten i Natolandet Tyrkia omtaler Putin som «min kjære venn», vil vi tro er blitt lagt merke til av alliansens andre medlemsland.

Det er to omstridte og til dels venneløse presidenter som møttes i Moskva. Erdogan mener Europa og Vesten har gitt han altfor lite støtte i kampen for å slå ned de som sto bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i sommer. Putin er støtt ut i kulden gjennom de økonomiske sanksjonene Europa og USA iverksatte etter invasjonen av Krim-halvøya. Russisk økonomi trenger nye markeder. Tyrkia er et stort og viktig marked for russiske varer.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!

Om Erdogan faktisk ønsker et så tett samarbeid med Russland som han nå gir uttrykk for, eller om dette er en del av et spill for å få Europa og USA til å reagere og gi han tydeligere støtte, er det mange eksperter som er usikre på.

Ledende politikere i Europa er sterkt kritisk til måten Erdogan nå går fram overfor dommere, offentlig ansatte, lærere, journalister og forfattere. Folk som han mener har tilhørt et hemmelig nettverk som sto bak kuppforsøket. At Erdogan vil straffe kuppmakerne blir møtt med forståelse også i Vesten, men en reagerer på omfanget av de tiltakene han nå iverksetter.

Erdogan er en lovlig valgt president som nyter stor popularitet. Samtidig peker flere på at det er gode grunner til å være på vakt mot at han stadig flytter mer makt til presidentembetet, samtidig som han går hardhendt fram mot dem som våger å kritisere han. Her har han mange likheter med sine nye «venn» Putin.

Norske toppolitikere som har møtt Erdogan omtaler han som en «teppehandler». En mann som er ute etter en god handel der det i utropsprisen er kalkulert inn godt prutingsmonn. Tyrkia er Europas port mot Asia med grenser mot Iran, Irak og Syria. At Putin og Erdogan står på hver sin side i borgerkrigen i Syria ser ikke ut til å være til hinder for den gode tonen dem imellom. Vi tror Nato og EU bør følge nøye med på hva som blir neste trekk fra «teppehandleren» i Ankara.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder