Det er nok å nevne Brexit i Storbritannia, Trump i USA, terror i både Frankrike og Belgia og Tyskland, og også kuppforsøket i Tyrkia som kan få langvarige konsekvenser der, men som også påvirker flyktningstrømmen til Europa.

Flere større terroraksjoner er nok den trenden som påvirker holdningene våre mest. Medieutviklingen, der omtrent alle mennesker går med en mobiltelefon med videokamera i lomma, gjør at vi alle er tett på alle dramatiske hendelser fra første stund. De store terrorhendelsene i både Nice, München og i Brussel påvirker oss og gjør oss mer engstelige. Styrket beredskap forsterker gjerne engstelsen, og i mange land gir det seg utslag i at en ønsker grensene stengt og slutt på den frie bevegelsen av arbeidskraft. En disintegrering av deler av EU-samarbeidet kan bli en konsekvens som Europa vil tape på. Turister kansellerer ferieturer til land med risiko for terror. Det 240 største hotellene på Rivieraen melder om omfattende kanselleringer. Det har ikke minst fredelige Norge med lav kronekurs fått nyte godt av. Barnefamilier dropper sommerfestivaler. Storbyfolk skyr undergrunnsbaner. Senest denne uka har tysk politi gjennomført razziaer i flere byer på jakt etter et islamsk terrornettverk. Juli har stått i terrorens tegn.

Likevel er det et faktum at statistikken viser at færre dør av terror i Europa i dag, sammenlignet med 70- og 80-tallet. Den nye medievirkeligheten har gjort at dagens terror virker mer truende.

Brexit-flertallet i Storbritannia er den største politiske begivenheten i nasjonen på 25 år. Ny statsminister og krise i Labour, og sannsynligvis økonomiske nedgangstider, er resultatet. Avhengig av den avtalen britene får, kan smitteeffekten bli stor. Både i Frankrike og i Nederland er det aksjoner på gang for egne folkeavstemninger om mindre integrering i EU, og skottene kan komme til å melde seg ut av Storbritannia og inn i EU.

Også her i landet har nok sommerens begivenheter gjort at innvandringsskepsisen har økt, men så lenge innvandringsstrømmen bortimot har forsvunnet, ser vi med en gang lysere på det. Sikkerhetsekspert Helge Lurås skriver i en kronikk at nivået på innvandringen fra muslimske land vil få avgjørende betydning for europeiske lands kultur, politiske og sosiale klima, grad av stabilitet, og ytrings- og handlingsfrihet i generasjoner framover. Det gjenstår å se, men den massive strømmen inn til flere EU-land vil få og har fått konsekvenser. Både Frankrike og Belgia opererer med unntakstilstand og høy beredskap. Konsekvensene av terroren kan spores i europeernes prioriteringer i hverdagen, i økonomien og også i gatebildet i Europas storbyer.

Mottiltaket handler om tettere samarbeid i kampen mot terrornettverkene, bedre integrering av innvandrere og sikkert også en sterkere vektlegging av det europeiske verdisystemet som en motvekt.