Nye tall fra Norges Bank viser tendenser i retning økt vekst i fastlandsøkonomien. Da er olje- og gass sektoren holdt utenfor.

Dette er utvilsomt godt nytt både for dem som frykter for de jobbene de har, og de som er arbeidsledige og jakter ny jobb.

Men veksten er svak, noe som gjør at prognosene om at 2017 blir et tøft år for mange, står ved lag. Det vil ikke minst merkes i vårt område der problemene i blant annet offshore-supply-sektoren vokser, og utsiktene til bedring synes ligge langt fram i tid.

Da er omstilling og etablering av ny virksomhet nøkkelen til å bekjempe arbeidsledigheten.

I lys av dette er det svært gledelig å kunne registrere at det blir etablert rekordmange nye selskaper i vårt område.

Bare i Ålesund er det så langt i år etablert hele 412 nye bedrifter. I Sykkylven og Ulsteinvik er det også svært gledelige tall for nyetableringer.

Bankfolk forklarer det med at det er mye kompetent arbeidskraft i de store selskapene innen maritim sektor som de siste året er blitt sagt opp. Dette er folk som har ideer og kunnskap som gjør at mange av dem forsøker skape sin egen arbeidsplass.

Her spiller den norske blandingsøkonomien en viktig rolle. Mange får hjelp til å komme i gang gjennom kommunale og fylkeskommunale ordninger i samspill med det statlige virkemiddelapparatet.

Vi håper regjeringens folk merker seg disse tallene når de nå er samla til å legge siste hånd på neste års statsbudsjett.

Regjeringen har tidligere kuttet i Innovasjon Norge sine midler som fordeles regionalt. Det mener vi er feil veg å gå. Nærhet mellom gründere med gode ideer og det offentlige virkemiddelapparatet tror vi er viktig. Suksessen til den maritime klyngen har nettopp vært nærheten mellom rederi, verft, designere, utstyrsleverandører.

Å legge en tilsvarende klyngetenkning til grunn når nye bedrifter skal skapes, tror vi kan være modell som gjør at flere lykkes med å skape nye varige bedrifter.

Da er et desentralisert offentlig virkemiddelapparat helt nødvendig.