Leder 5. september:

«Må ryddes opp i astmasyk skiidrett»

Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby og skipresident Erik Røste (t.v.) på Norges Skiforbunds pressekonferanse på Ullevaal stadion. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. 

Åpenhet og ydmykhet må til for å gjenskape tilliten til langrenn

Leder

Astmasyken blant langrennsløperne er i ferd med å ta troverdigheten fra vår nasjonalidrett. Samtidig avdekkes det holdninger blant ledere, trenere og det medisinske støtteapparatet som det er grunn til å se nærmere på. Kombinasjonen av en lukkethetskultur og en «vi vet best» holdning, der kritikk som kommer utenfra blir avvist som usaklig, gir grunn for bekymring.

Om noen måneder vil vi på ny benke oss foran fjernsynet når NRK er klare for å fylle helgene med skiidrett fra morgen til kveld. Nordmenn elsker langrenn og lidenskapen blir ikke mindre av at norske løpere både på dame- og herresiden gjør nesten rent bord når medaljene skal deles ut.

Finnene krever full norsk dopinggransking: - De er hjertelig velkomne

Vi har lenge dominert kvinnesiden og de siste årene har vi også tatt over hegemoniet på herresiden. Det har skjedd uten at norske løpere er tatt for doping, mens både finsk, russisk og østerriksk langrenn har vært rammet av store dopingskandaler.

Men nå har vi fått vår egen dopingsak i langrenn. Martin Johnsrud Sundby er tatt for feil bruk av astmamedisin. Han er utestengt i to måneder og mister to av sine seire i Tour de Ski.

I kjølvannet av den saka har søkelyset blitt satt på bruken av astmamedisiner innen langrenn. Det som er kommet fram ser ikke bra ut. Sammenlignet med andre nasjoner er en uvanlig stor andel av de norske skiløperne rammet av ulike former for astmaplager. På toppen av dette viser det seg at det medisinske støtteapparatet har tilbud astmamedisin til friske utøvere.

Når slikt skjer nærmer vi oss en idrettsskandale.

Omdømmeekspert: - Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

Før helga skrev professor i medisin, Stein A. Evensen, en kronikk i VG der han viste til hvordan Skiforbundet trumfet gjennom forsøk med bruk av astmamedisin på friske utøvere i 2011. De fikk først nei av en medisinsk etisk komité, men klaget vedtaket videre og fikk det til slutt godkjent.

Flere utenlandske skiløpere har reagert på bruken av astmamedisiner blant de norske løperne. Tiden er inne for et oppgjør med norske sjølgodhet innen vår nasjonalidrett. Ydmykhet og åpenhet rundt hva langrennsmiljøet driver med innen astmamedisin er en klar forutsetning for å gjenopprette tilliten til langrennssporten.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder