Norgeskartet skal tegnes på nytt i forbindelse med regionreforma, og vi må være våkne på hvilke muligheter som kan åpne seg. Samarbeid gir styrke, men avstandene bør ikke være for store. Møre og Romsdal samt Sogn og Fjordane kan bli liggende midt mellom en stor region for sørvestlandet og en for Trøndelag. Det vil øke behovet for å skape en sterk region i nordvest.

Tyngdepunkt

Det trengs et regionalt tyngdepunkt mellom Bergen og Trondheim, som kan ivareta interessene til folk i både Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Fortsatt er risikoen stor for at Møre og Romsdal smuldrer opp. I verste fall kan Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre ende som ubetydelige utkanter i hver sin region, uten reell innflytelse. Det er ingen tjent med. Vegen til beslutningstakerne blir lenger om sentrum flyttes til Bergen eller Trondheim. Ingen tvil om at Sunnmøre orienterer seg sørover, dersom vi må velge. Men i stedet for oppsplitting, bør drivkrafta være å holde regionen samla. Den beste løsninga vil være å skape en sterk landsdelsregion i nordvest, som omfatter Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre og Nordfjord, og eventuelt hele Sogn og Fjordane.

Grensa

Grensa mellom søre Sunnmøre og Nordfjord er i ferd med å bli visket ut og området utgjør i dag en felles bo- og arbeidsmarkeds-enhet. Næringslivet på Nordvestlandet står for en stor del av verdiskapinga i Norge, og regionen kan bli enda sterkere. Møre og Romsdal er landets nest største eksportfylke og vi har et internasjonalt næringsliv med høy kompetanse. Tett samarbeid mellom industri, offentlig virksomhet og akademia i regionen har gitt gode resultat, og bør utvikles videre. Formålet med regionreforma er blant annet å gi regionene en større og viktigere rolle som samfunnsutviklere. I Stortingsmeldinga heter det at de nye regionene bør utgjøre sammenhengende bo- og arbeidsmarkedsenheter. Etter vår mening utgjør Nordvestlandet nettopp en slik enhet.

Attraktivt

Jugendbyen Ålesund, jazzbyen Molde og operabyen Kristiansund har alle kvaliteter som utfyller hverandre, og ved å få Nordfjord med på laget blir regionen enda mer attraktiv. Kreativfylket er navnet på et treårig prosjekt som gjennomføres av Møre og Romsdal fylkeskommune for å styrke de kreative næringene og skape nye arbeidsplasser. Det er også en god prosjekttittel på en region som legger vekt på gründerskap. Ved å samles rundt ambisjonen om å utvikle den mest nyskapende regionen i landet, kan resultatet bli vekst og flere sikre arbeidsplasser. Sjansene for å lykkes er mye større om vi på Nordvestlandet står sammen, enn om vi splittes og blir slukt av større regioner.