Leder 18. oktober:

«Friske fraspark i Fremskrittspartiet»

Denne åpenheten skal de ha ros for

Leder

Så var kampen ute i åpent lende. To statsråder og fylkeslederen i Fremskrittspartiet kjemper med blanke klinger om plass på Løvebakken. Om ikke annet så bør de i alle fall ha ros for åpenheten.

Mange ble overrasket da parlamentarisk leder Harald T. Nesvik for en drøy uke siden trakk seg fra toppen av stortingsvalglista etter fire perioder på Stortinget. Enda flere stusset da fylkesleder Frank Sve snappet denne plassen rett foran nesen på partiets kronprinsesse, Sylvi Listhaug, og landbruksminister Jon Georg Dale.


– Jeg trenger ikke dra rundt i fylket og gjøre meg kjent

Kun listetoppen aktuell for Sve

Frps Frank Sve gjør det klar at kun førsteplassen på lista er aktuelt for han. Han føler seg satt i en ubehagelig skvis i nominasjonskampen i partiet.

De fleste hadde nok sett for seg at de to statsrådene sto på direkte opprykk, men etter at Sve hadde hatt møte med nominasjonskomiteen, ble han foreslått på listetoppen av en enstemmig komité.

Kampen er langt fra slutt. Først i neste måned passerer det endelige listeforslaget fylkesstyret, etter at lokallagene har sagt sitt om nominasjonskomiteens forslag. Så blir det opp til nominasjonsmøtet i partiet å sette opp den endelige stortingsvalglista i februar.


- Eg går for førsteplassen

Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale gjer det klart at dei vil ha første og andreplassen på Frp-lista til Stortingsvalet.

Et nytt kapittel i denne kampen ble skrevet i går da både Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale besøkte Sunnmøre. Mens fylkeslederen var låst i fylkestinget i Geiranger, gjorde de det uttrykkelig klart at de ønsker å skvise Sve nedover på lista.

Sve er like klar. For ham er det kun sikker plass som gjelder. Og sjøl om Frp normalt vil klare to på Stortinget fra Møre og Romsdal, holder han fast på at det som gjelder er førsteplassen på lista eller ingenting.

Dette er mer enn en personkamp. Her står partiets interesser mot lokale hensyn. Dale og Listhaug har rak kurs mot posisjoner i partiledelsen, men en kommende leder eller nestleder må ha plass på Stortinget.


Mette Hanekamhaug om nominasjon i Møre og Romsdal:

Frykter Frp-topper vrakes

Mette Hanekamhaug er overrasket over at fylkeslaget plasserer Frank Sve på toppen av stortingslista.

Listhaug er et sterkt kort for partiet i neste års valgkamp, men uten at hun sikker plass, er hun ikke den sikre trumfen partiet trenger. Sve står svakere hos partiledelsen, men har solid støtte lokalt, og kjenner fylket ut og inn etter år som fylkesleder og fylkespolitiker.

En slik nominasjonskamp ser man ikke ofte i åpent lende. Normalt blir slike interessekonflikter gjort opp med ei hard klype på bakrommet, men altså ikke i Frp. Man kan mene hva man vil om partiets politikk og kandidater, men denne åpenheten skal de ha ros for.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!