Litt mindre overkompensasjon. Det som er sikkert er at det ikke er miljøet, men ansiktet Venstre og KrF kjemper for å berge. Gevinsten for verdens miljø av den såkalte bilpakken er omtrent lik null. Dette selv om både regjeringspartiene og Venstre og KrF ble enige om en avgiftsøkning på bensin og diesel som langt overgår den avgiftsøkningen som den rødgrønne regjeringen fikk til på åtte år.

Nå er det statsminister Erna Solberg som skvises mellom Venstre/KrF og Fremskrittspartiet. En måling i VG i forgårs viste at 44,6 prosent av de spurte har svekket tillit til statsministeren. Hennes store prosjekt er i ferd med å rakne. Kan hun og Høyre tillate det?

For klimaet spiller det ingen rolle, men for å berge et budsjettforlik blir det nok avgjørende. Da handler det dessuten om å gjøre det på en slik måte at ingen blir sittende igjen med Svarteper.

Når det skal kuttes utslipp i transportsektoren, går det gjerne mest utover distriktene som mangler utslippsfrie alternativer. Alle vet at det kun er snakk om et tiår eller to før så godt som hele transportsektoren er utslippsfri. I det store bildet er derfor krangelen nå langt på vei en parentes.

Det er ikke likt Solberg å operere med ultimatum i forhandlinger. Det har vakt berettiget skepsis og motstand både i de to støttepartiene og langt inn i Høyre. Grunnen til at det ble slik var at Frp insisterte på en overkompensasjon for bilistene hvis de skulle gå med å høgere drivstoffavgifter.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!

Avgiftsøkningen er til å leve med både for Venstre og KrF, sikkert også for bilistene, som opplever langt større endringer i drivstoffprisene i løpet av et år enn det denne avgiftsøkningen medfører. Det er overkompensasjonen i form av lavere bompenger, senket årsavgift og økte satser for avskrivning som har gjort pakken tung å svelge for KrF og Venstre.

Hvis det ikke skjer endringer i pakken kan flere ting skje. KrF og Venstre vil sjølsagt primært stemme for sine egne budsjettforslag. Spørsmålet er hva de vil gjøre subsidiært? Stemme for regjeringens budsjett eller la være? Hva hvis Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål på budsjettet slik det ser ut på mandag? Vil KrF aleine eller sammen med Venstre støtte det for å unngå regjeringskrise? Ikke godt å si.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!