Igjen har terroren rammet i hjertet av Europa. Med en lastebil som våpen har terrorister brutalt meid ned uskyldige mennesker på et julemarked i Berlin. Minst 12 personer ble myrdet, og 48 er såret, flere av dem alvorlig.

Igjen har terroristene under feighetens fane angrepet oss for å skape frykt og splittelse. Igjen har de angrepet det åpne samfunnet for å vise sin makt, og for å avdekke vår sårbarhet. Dette angrepet var ventet, og likevel klarte ikke tyske myndigheter å avverge det.

Kun få timer etter terrorangrepet blusset asyl- og flyktningdebatten opp igjen som et svar på terrortrusselen. Angrepet bærer signaturen til IS, og ligner også mye på sommerens angrep på en feirende folkemasse i Nice i sommer.

IS har oppfordret til slik terror nettopp fordi det er så vanskelig å avverge. En flyktning med pakistansk eller afghansk opprinnelse ble da også pågrepet kort tid etter angrepet, og sjøl om tysk politi etter noen timer sa at han neppe var gjerningspersonen, har det forsterket antakelsene om at dette dreier seg om islamistisk terror.

Slike påstander bidrar ikke til økt trygghet, men til å skape den frykt som terroristene ønsker å plante i våre samfunn. Når vi legger skylden på flyktninger eller muslimer som gruppe, deltar vi også med en retorikk som degraderer mennesker.

Vi bør slå hardt til mot terrorister og gjøre alt vi kan for å underminere deres eksistensgrunnlag. Det gjør vi ikke med å gjøre uskyldige mennesker til syndebukker. Det legger bare grunnlaget for det utenforskapet som terrororganisasjonene trenger for å lokke nye rekrutter.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!