Leder 21. desember:

«Blodbadet i Berlin»

Sørger: Terroren rammet hjertet av Berlin. Sørgende har lagt ned blomster på stedet der vogntoget braste gjennom folkemengden. Foto: NTB SCANPIX 

Vi må ikke la oss lure til å gå i terroristenes ærend og gi avkall på våre verdier i denne kampen

Leder

Igjen har terroren rammet i hjertet av Europa. Med en lastebil som våpen har terrorister brutalt meid ned uskyldige mennesker på et julemarked i Berlin. Minst 12 personer ble myrdet, og 48 er såret, flere av dem alvorlig.

Igjen har terroristene under feighetens fane angrepet oss for å skape frykt og splittelse. Igjen har de angrepet det åpne samfunnet for å vise sin makt, og for å avdekke vår sårbarhet. Dette angrepet var ventet, og likevel klarte ikke tyske myndigheter å avverge det.


Norge fordømmer terrorangrepet i Tyskland

Oslo (NTB): – Norge fordømmer terrorangrepet i Berlin på det sterkeste. Vi står sammen med Tyskland i kampen mot terror, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Det kan vi ikke forholde oss likegyldige til. Sjøl om det er fullstendig umulig å verne seg helt mot slike angrep, må det få konsekvenser for hvordan vi forholder oss til denne trusselen. Men vi må ikke la oss lure til å gå i terroristenes ærend og gi avkall på våre verdier i denne kampen.

Kun få timer etter terrorangrepet blusset asyl- og flyktningdebatten opp igjen som et svar på terrortrusselen. Angrepet bærer signaturen til IS, og ligner også mye på sommerens angrep på en feirende folkemasse i Nice i sommer.

IS har oppfordret til slik terror nettopp fordi det er så vanskelig å avverge. En flyktning med pakistansk eller afghansk opprinnelse ble da også pågrepet kort tid etter angrepet, og sjøl om tysk politi etter noen timer sa at han neppe var gjerningspersonen, har det forsterket antakelsene om at dette dreier seg om islamistisk terror.


Berlin-gjerningsmenn trolig fortsatt på frifot

Tysk politi frykter at en eller flere bevæpnede gjerningsmenn fortsatt er på frifot etter angrepet på et julemarked i Berlin mandag. Mannen som er arrestert, er neppe gjerningsmannen.

Det nasjonalistiske partiet Alternative für Deutschland legger ansvaret for de døde på forbundskansler Angela Merkel. Den tidligere lederen av det britiske uavhengighetspartiet UKIP, Nigel Farage, sier at hendelser som dette «vil være arven etter Merkel». Tilsvarende meninger kommer fra lederen av Frihetspartiet i Holland Geert Wilders.

Slike påstander bidrar ikke til økt trygghet, men til å skape den frykt som terroristene ønsker å plante i våre samfunn. Når vi legger skylden på flyktninger eller muslimer som gruppe, deltar vi også med en retorikk som degraderer mennesker.

Vi bør slå hardt til mot terrorister og gjøre alt vi kan for å underminere deres eksistensgrunnlag. Det gjør vi ikke med å gjøre uskyldige mennesker til syndebukker. Det legger bare grunnlaget for det utenforskapet som terrororganisasjonene trenger for å lokke nye rekrutter.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder