Løvdal nektet å høre på langt mer forsiktige banksjef Christensen, og fortsatte spekulasjonene til konkursen var et faktum. Da måtte familiens sølvtøy gjemmes unna for at det ikke skulle gå med i dragsuget.

Kielland har fortsatt noe å fortelle oss når vi ser på forsøkene på å rydde opp i den fullstendig skakkjørte offshore supply-bransjen. Datiden veksel er dagens obligasjonslån. Prinsippene bak er de samme. Det er hardbarka spekulasjonspenger uten fnugg av sikkerhet.

Alt klekket ut av finansindustrien smarteste hoder og solgt videre med stor fortjeneste.

For mens banksjef Christensen i Kiellands Fortuna i klare ordelag advarte fabrikkeier Løvdal om risikoen, har dagens banksjefer tjent store penger på nettopp salg av obligasjonslån.

Skjebnens ironi er at de obligasjonslånene som nå truer med å rive over ende den ene rederen etter det andre, har de samme rederiene betalt millioner av kroner for å få tilrettelagt. Penger rett i lomma til banker, meglerhus og advokatfirmaer. De samme bankene, meglerhusene og advokatene som nå tar seg klekkelig betalt for å forsøke rydde opp.

Vi kan rette den moralske pekefingeren mot rederne, og si at disse pengene skulle dere holdt dere langt unna. Vi kan bli moralsk forarget på grådige obligasjonseiere som for å sikre seg selv truer med å sende vanlige arbeidsfolk ut i ledighet.

Men på alle sider av pokerbordet sitter bankene med sin aura av samfunnsansvar og velkjente merkenavn. Som enhver god kasinoeier har de sørget for å sikre seg selv. De tjener gode penger på å tilrettelegge obligasjonslån mens de selv sikrer seg med pant de kan lene seg på når krisen setter inn.

En gang før i verden ble bedrifters soliditet målt på egenkapital, langsiktig gjeld og kortsiktig gjeld. Det er mulig det en dag kommer på moten igjen.

Innen den tid får vi holde oss til Kris Kristoffersen og hiten «The gambler»:

You’ve got to know when to hold ’em

Know when to fold ’em

Know when to walk away

And know when to run

Trenger du ytterligere utdyping, kontakt banken.

God helg!

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!