I helga samles SV til landsmøte på Gardermoen. Partileder Audun Lysbakken har en lang vei å gå for å løfte partiet opp til de nivåene de hadde under Kristin Halvorsen.

SV fikk en liten oppmuntring i går. En måling Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå gir partiet en oppslutning på 5,4 prosent. Det høyeste SV har vært på flere år. Men det er grunn til å merke seg at det skjer samtidig som at Arbeiderpartiet på samme måling faller til under 30 prosent oppslutning. Det laveste siden 2013.

Dette blir SV-leder Audun Lysbakkens store utfordring i valgkampen. Mens han ønsker å rette sin politiske retorikk mot Høyre og Frp, så er det fra Ap, og til dels Senterpartiet, han er nødt å hente velgerne om partiet skal havne på rett side av sperregrensen.

Hvordan Lysbakken har tenkt å løse denne floken framstår ikke som veldig klart. Han åpner for at partiet på ny kan gå inn i en rødgrønn-regjering, vel å merke kun om SV får innfridd fire, ifølge Lysbakken, ufravikelige krav. Om han ikke blant annet får gjennomslag for langt flere lærere i skolen, økt barnetrygd og varig vern av Lofoten, så åpner han for at SV i stedet skriver en avtale med en eventuell ny Ap-Sp regjering. En avtale som kan minne om den som KrF og Venstre i dag har med Solberg-regjeringen. Hvordan dette til slutt blir, vil ikke velgerne få vite før valget.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!