Leder om Sosialistisk Venstreparti:

«Langt opp og fram til gamle høyder for SV»

Landsmøte: SV-leder Audun Lysbakken har en stor jobb å gjøre med å gjenreise SV. 

Lysbakken bør nok heise den rene og ranke SV-fanen før valget og snakke minst mulig om regjering

Leder

I helga samles SV til landsmøte på Gardermoen. Partileder Audun Lysbakken har en lang vei å gå for å løfte partiet opp til de nivåene de hadde under Kristin Halvorsen.

SV fikk en liten oppmuntring i går. En måling Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå gir partiet en oppslutning på 5,4 prosent. Det høyeste SV har vært på flere år. Men det er grunn til å merke seg at det skjer samtidig som at Arbeiderpartiet på samme måling faller til under 30 prosent oppslutning. Det laveste siden 2013.


Landsmøte på Gardermoen

- Vi må beholde SV-sjela

- Vi tror på ny teknologi og nye løsninger. Ap vil dras mer mot asfalt enn mot rettferdighet og fordeling uten et sterkt SV, er beskjeden fra Yvonne Wold. Til helga starter SV-landsmøtet.

Dette viser hvor uløselig knyttet SVs oppslutning er til Arbeiderpartiet. Et Ap med en oppslutning på 35 prosent gjør at SV står i fare for å ramle ut av Stortinget. Nå Aps oppslutning faller ned mot 30 prosent, er partiet på tørt land.

Dette blir SV-leder Audun Lysbakkens store utfordring i valgkampen. Mens han ønsker å rette sin politiske retorikk mot Høyre og Frp, så er det fra Ap, og til dels Senterpartiet, han er nødt å hente velgerne om partiet skal havne på rett side av sperregrensen.

Hvordan Lysbakken har tenkt å løse denne floken framstår ikke som veldig klart. Han åpner for at partiet på ny kan gå inn i en rødgrønn-regjering, vel å merke kun om SV får innfridd fire, ifølge Lysbakken, ufravikelige krav. Om han ikke blant annet får gjennomslag for langt flere lærere i skolen, økt barnetrygd og varig vern av Lofoten, så åpner han for at SV i stedet skriver en avtale med en eventuell ny Ap-Sp regjering. En avtale som kan minne om den som KrF og Venstre i dag har med Solberg-regjeringen. Hvordan dette til slutt blir, vil ikke velgerne få vite før valget.


Flest klimakjendiser i SV

Miljøpartiet De Grønne har to, mens SV har tre klimakjendiser på listene foran stortingsvalget. MDG tar nederlaget med fatning.

Det er ikke godt å si hvordan potensielle SV-velgere vil reagerer på at dette vil stå som et åpent spørsmål. Det som det er grunn til å tro er at mange som har stemt SV ser at rollen som juniorpartner i en Ap-dominert regjering kan være dødens posisjon for partiet. Satt litt på spissen kan det virke som at mange SV velgere ofte er mer opptatt av å mene de riktige tingene, enn å faktiske sette dette ut i praktiske politikk med alle kompromisser det medfører. Lysbakken bør nok heise den rene og ranke SV-fanen før valget og så lite som mulig snakke om partiets regjeringsdeltakelse.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!