I helga skal Venstre bestemme seg for om de skal innlede regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Partiet samler landsstyret og sentralstyret for å ta den endelige beslutningen. Helt siden valget og fram til nå har det pågått sonderinger mellom de tre partiene. Disse mer uformelle samtalene er blitt brukt til å kartlegge områdene der det er størst uenighet mellom de tre.

Å svare på hva Venstre faller ned på i helga blir naturlig nok spekulasjoner. Men i miljøet rundt partiet på Stortinget peker mange på at regjeringsmakt er det partiet nå trenger for å holde på de nye velgerne de fikk under valget i høst.

Det partileder Trine Skei Grande vet, er at i de delene av Venstre-land der motstanden mot å gå i regjering er størst, er også de fylkene der partiet omtrent ikke har velgere igjen. Vestlands-Venstre er i praksis borte. Oslo og Akershus er partiets nye kjerneområde sammen med lokallagene i Stavanger, Bergen og Trondheim. Partiet har i praksis byttet ut sine velgere. De nye, som for en stor del kom fra Høyre, har ikke den samme aversjonen mot å sitte i regjering med Frp som de mer tradisjonelle Venstre-tillitsvalgte har.

For Trine Skei Grande er situasjonen annerledes. Slik «det nye Venstre» er blitt, kan tre nye år som opposisjonsparti på Stortinget kan fort ta livet av partiet en gang for alle. Den sjansen kan hun ikke ta.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!