Leder

«Venstre banker på hos Erna og Siv»

Valg I helga samles ledelsen i Venstre for å beslutte om de skal starte regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Vi tror ikke Trine Skei Grande har så mange valg. 

Tre nye år i opposisjon på Stortinget kan fort ta livet av Venstre. Den sjansen kan ikke Skei Grande ta

Leder

I helga skal Venstre bestemme seg for om de skal innlede regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Partiet samler landsstyret og sentralstyret for å ta den endelige beslutningen. Helt siden valget og fram til nå har det pågått sonderinger mellom de tre partiene. Disse mer uformelle samtalene er blitt brukt til å kartlegge områdene der det er størst uenighet mellom de tre.

Å svare på hva Venstre faller ned på i helga blir naturlig nok spekulasjoner. Men i miljøet rundt partiet på Stortinget peker mange på at regjeringsmakt er det partiet nå trenger for å holde på de nye velgerne de fikk under valget i høst.


Gunn Berit Gjerde vil ikke at Venstre skal gå inn i regjeringen

Venstres fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal, Gunn Berit Gjerde, advarer partiet mot å gå i regjering med Frp.

På den andre siden skal en ikke bevege seg langt fra partikontoret og stortingsgruppa, før du finner Venstre folk som nærmest fnyser av tanken på å sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Disse mener den politiske avstanden mellom de to partiene er så stor at det nærmest er umulig å finne fram til politiske kompromisser som er til å leve med. Miljø og innvandring er de to områdene som brukes til å illustrere akkurat det. På disse to politikkområdene er Venstre og Frp nærmest å regne som hovedmotstandere.

Det partileder Trine Skei Grande vet, er at i de delene av Venstre-land der motstanden mot å gå i regjering er størst, er også de fylkene der partiet omtrent ikke har velgere igjen. Vestlands-Venstre er i praksis borte. Oslo og Akershus er partiets nye kjerneområde sammen med lokallagene i Stavanger, Bergen og Trondheim. Partiet har i praksis byttet ut sine velgere. De nye, som for en stor del kom fra Høyre, har ikke den samme aversjonen mot å sitte i regjering med Frp som de mer tradisjonelle Venstre-tillitsvalgte har.


Nobel-bråket må få konsekvenser for Venstres sonderinger, mener Frp-veteran

Frp-veteran Christian Tybring-Gjedde mener at sonderingene med Venstre må avsluttes fordi partiet ikke er til å stole på etter dragkampen om Nobelkomiteen.

Vår spådom er at Venstre i helga kommer til å si ja til å starte regjeringsforhandlinger. Det tror vi Erna Solberg er godt fornøyd med. Vi tror hun ser på Venstre som den brekkstangen hun trenger for på sikt få med KrF, og dermed få på plass en borgerlig flertallsregjering.

For Trine Skei Grande er situasjonen annerledes. Slik «det nye Venstre» er blitt, kan tre nye år som opposisjonsparti på Stortinget kan fort ta livet av partiet en gang for alle. Den sjansen kan hun ikke ta.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder