Sjølv om talet på besøkande på gudstenester i Den norske kyrkje går tilbake elles i året, held julegudstenestene stand. I vårt område var det fleire kyrkjer som arrangerte både to og tre gudstenester julaftan for å få plass til alle. Flest var det i Spjelkavik kyrkjelyd, som i tillegg til tre gudstenester i Spjelkavik kyrkje, også hadde ei gudsteneste på Borgund folkehøgskole. Vår Frue katolske kirke i Ålesund inviterte til både morgonmesse og julenattmesse, på polsk og norsk. I tillegg vart det arrangert julegudstenester i andre kristne meinigheiter, som til dømes Pinserørsla.

Jul i Spjelkavik kirke: - Ikke bare rusmisbrukere, ulykkelige og ensomme

Det er julaftan som har flest besøkande, sjølv om 1. juledag er den store høgtidsdagen. Å feire julotte grytidleg 1. juledag har lange tradisjonar. På våre kantar blir det framleis praktisert i Syvde, Ørsta, Volda og Larsnes. Mange møter opp klokka sju juledagsmorgon for å lytte til evangeliet.

Heilt sidan 400-talet er 25. desember blitt feira for å markere at Jesus er lyset i verda. Nøyaktig kva dato og årstal Jesus vart fødd er forskarane usamde om, og det er lite truleg at fødselen skjedde i desember år null. Det viktige er ikkje datoen, men feiringa av det store mysteriet om at Gud kom til verda som menneske. Han kom som eit fattig, forsvarslaust barn – ikkje ein krigslysten herskar. Det er ei av dei sentrale forteljingane som har prega kulturen vår. Jesu fødsel har lagt grunnlaget for vår tidsrekning. I jula feirar vi at kjærleiken er sterkare enn all vondskap, og det gir lys i mørketida.

Tal frå Statistisk sentralbyrå viser at godt over ein halv million nordmenn går til kyrkje julaftan kvart år, med liten nedgang frå år til år. I 2016 var det 553.000 deltakarar i julaftans gudsteneste, og i tillegg kom dei andre gudstenestene i jula. I Møre og Romsdal var det 34.000 som deltok på gudsteneste julaftan i fjor. Elles i året er det langt færre. I 2016 var det totalt over 5,6 millionar deltakarar på gudstenester i Den norske kyrkje. Det er 332.000 færre enn for fire år sidan, men vitnar framleis om ei sterk folkerørsle.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!