Leder:

Dømt til å lykkes

Hjelp: Det kan bli behov for hjelp fra oven, men ikke for å bli enige om å danne regjering. Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen vil få større problemer i hverdagen etterpå.  Foto: Poppe, Cornelius

Viljen til å tåle smertene av å stå i politisk spagat vil overgå alle andre hensyn

Leder

Tirsdag starta Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre forhandlingene om ny regjeringsplattform. Særlig avstanden mellom Venstre og Fremskrittspartiet gjør at dette blir en krevende øvelse, men ikke mer enn at dette ender med enighet.

Etter fire år med tett samarbeid på borgerlig side, er det nemlig ikke snakk om noe spontant stevnemøte på Jeløy Radio utenfor Moss. I tillegg har partene brukt måneder på sonderinger. Her snakker vi om personer og partier som kjenner hverandre særdeles godt, og som har brukt god tid på å avklare hva som er de vanskeligste punktene.

Venstre er den av de tre som spiller med høyest risiko. Partiledelsen var ikke samstemt begeistret for å gå i regjeringsforhandlinger, og beslutningen har også blitt møtt med stor motstand i deler av partiet – nettopp på grunn av avstanden til Frp på viktige saker som miljø og asylpolitikk.

Derfor kan ikke Trine Skei Grande nøye seg med smuler, i alle fall kan det ikke se slik ut. Forhandlingenes viktigste formål blir derfor å sørge for at Venstre kan selge inn viktige seire uten at det ser ut som at Frp har tapt noe.

Lett blir det ikke. For Siv Jensen vil forhandlingene i stor grad handle om å hindre at Venstres innmarsj svekker Frps regjeringsmakt vesentlig. Hun mener alvor når hun sier at Venstre bare kan glemme en mer liberal innvandrings- og asylpolitikk, nettopp der Skei Grande trenger en seier.

Venstre må uansett finne seg i at dette vil handle om hvor stor plass de skal få og hvor langt nede ved bordet de skal sitte. Frp har tross alt delt bord med Høyre i fire år, og vil ikke finne seg i at nykommeren forsyner seg grovt av godbitene.

Til tross for store avstander og stor politisk spenning mellom ytterpunktene vil likevel forhandlingene ende i fred og fordragelighet. Alt annet vil være et prestisjenederlag av så store dimensjoner at viljen til å tåle smertene av å stå i politisk spagat vil overgå alle andre hensyn.

Partene er dømt til å lykkes, og vil om et par ukers tid reise fra forhandlingene som en tilsynelatende lykkelig nygift trepartiregjering. Spenningene og motsetningene kan de imidlertid ikke reise legge igjen på Jeløya, og det gjenstår å se hvordan de vil takle den nye samlivsformen. Det er når hverdagskranglene melder seg styrken i forholdet blir testet.