LEDER

Støre sliter med å styre skuta gjennom uværet

Når sjefen er tvunget til å gå ut og fortelle hvem som er sjefen, er det vanligvis et tegn på at ledelsen er i ferd med å glippe.

Strever: For Ap-leder Jonas Gahr Støre begynner nå Giske-saken å tære alvorlig på hans egen autoritet som partileder. Foto: NTB Scanpix  Foto: Daae, Erlend Dalhaug

Hadde de blitt satt til å ro en båt sammen nå, ville den ikke bare gått i sirkel, men trolig trilla rundt

Leder

Nettopp der ser Ap-leder Jonas Gahr Støre ut til å være nå. Han strever desperat med å holde styringa.

Det som handlet om varslingssakene om Trond Giske, handler nå om så mye mer. For Giskes dager som sentral tillitsvalgt i Ap er talte i overskuelig framtid, nesten uansett hva som måtte bli resultatet av behandlingen av varslene.

Ap-ordfører Eva Vinje Aurdal:

– MeToo viktigere enn Giske

– MeToo-kampanjen er så viktig at vi får heller tåle at Arbeiderpartiet også blir rammet.


Nå har maktkampen slått ut i full fyr, og de sentrale spillerne spiller sitt eget spill. Sjøl om Støre og andre partitopper benekter det, er det noe alle kan se. Den maktkampen kan til sjuende og sist slå tilbake på en partileder som allerede var skadeskutt etter stortingsvalget.

Nå er det alles kamp mot alle – for åpen scene, fraksjonering på høyt plan og en partiledelse som ikke bare spriker, men som også står mot hverandre. Sentralstyremøtet tirsdag var et godt eksempel på det. Nestleder Hadja Tadjik trosset partilederen åpent, og leste høyt fra to av varslene.

I samme møte ga partisekretær Kjersti Stenseng uttrykk for manglende tillit til sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen. Og han ble beskyldt for lekkasjer og maktspill i Giske-saka. Samtidig kunne enkelte medier nærmest rapportere direkte fra det lukkede møtet via lekkasjer.

Ikke noe av dette vitner om særlig høy lojalitet og tillit til partilederen. Det er heller ikke hvem som helst som angriper hverandre. Foruten Støre består den sentrale ledelse-kvintetten nettopp av Stenseng, Tajik, Amundsen og Giske. Hadde de blitt satt til å ro en båt sammen nå, ville den ikke bare gått i sirkel, men trolig trilla rundt.

Aftenposten: Giske-varsler takker Tajik for støtten

En av de sentrale varslerne i saken mot Trond Giske er fornøyd med vedtaket i Aps sentralstyre og sier Hadja Tajiks engasjement har vært til stor hjelp.


«Det er jeg som er sjefen i denne situasjonen», sa Jonas Gahr Støre etter sentralstyremøtet tirsdag. Nå gjenstår det å se om det er noe som vil gjøre seg godt på CV-en i ettertid. I tillegg er det spesielt at en partileder både må presisere dette og be om sentralstyrets støtte på det.

Slaget for Støre er ennå ikke tapt, men han må bli betydelig hardere i klypa om han skal styre skuta ut av uværet. Han kan ikke i lengden tåle at sjøene slår inn fra alle kanter.

Glad Støre støtter varslerne

Aps Else-May Botten er glad partileder Jonas Gahr Støre støtter varslerne.