#metoo-kampanjen

«Mannfolk kan starte med å oppføre seg»

Ute: Unge Høyre og partiets hovedorganisasjon har mottatt flere varsler om avgått Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.   Foto: NTB Scanpix

Summen av disse sakene viser at de politiske partiene har stor jobb foran seg

Leder

Norsk politikk har ikke hatt noen god start på 2018. Trond Giske, Ulf Leirstein og Kristian Tonning Riise. Tre karer fra tre parti. Alle er inntil videre parkert på sidelinja. De synes å ha til felles at de ikke klarer oppføre seg, særlig overfor yngre partikolleger. Noen har begynte å snakke om at metoo-kampanjen har gått for langt. Det finnes sikkert enkeltepisoder der det har skjedd. Men for mannfolk som frykter dette kvinneopprøret, er svaret temmelig enkelt. Det dreier seg om å oppføre seg, både i edru og beruset tilstand. Det er ikke vanskeligere enn det.

For det motsatte har store konsekvenser, ikke minst for dem som blir rammet, men også for det partiet man representer. Det er bare å se hva saka om Trond Giske har gjort med Arbeiderpartiet. Da er det forståelig at Høyre og Frp reagerer kontant når deres egne folk havner i noen av de samme problemene. Selv om det er grunn til å merke seg at reaksjonene i de to partiene først kommer i det øyeblikket saken blir offentlig kjent, eller når partiet skjønner at den vil bli det.


Solberg beklager svak oppfølging av varsler 

Høyre har gjort en for dårlig jobb med å følge opp varsler, erkjenner statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Hun beklager overfor varslerne. 

Høyre ser ikke ut til å komme særlig bra ut av sakene rundt avgått Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Både partiets hovedorganisasjon og ungdomsorganisasjonen har de siste årene mottatt flere varsler om Riises oppførsel, uten at det er blitt grepet inn. At noen fylkeslag, blant dem Møre og Romsdal ifølge Aftenposten, har valgt å iverksette tiltak for å beskytte unge jenter når lederen har vært på besøk, er nesten ikke til å tro.

At Frps parlamentariske nestleder og justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, i 2012 sendte mailer med pornografiske bilder til gutter helt ned til 14 år, er så hodeløst at vi knapt finner ord. Når en får seg til å gjøre slike ting, er det åpenbart at en ikke kan ha verv som krever tillit.

NRK: Leirstein sendte sms med ønske om sex med mindreårig

NRK har kommet med detaljer om tekstmeldinger Ulf Leirstein (Frp) skal ha sendt til en kvinne der han har foreslått sex med en da 15 år gammel gutt.


Summen av disse sakene viser at de politiske partiene har en stor jobb foran seg. Politisk arbeid innebærer at unge og eldre, folk med mye makt og folk med lite makt, kommer sammen. Møter og seminarer som ofte følges opp med sosialt samvær og bruk av alkohol. Det stiller strenge krav til oppførsel. Ikke minst fra dem som er eldst og som sitter i mektige verv.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!