Norge avslutter leien av fengselsplasser i Nederland. Innen utgangen av sommeren vil den siste norske fangen gå ut av dørene i fengselet Norgerhaven. Nå bør regjeringen sørge for at det blir siste gang vi må ty til en slik løsning.

Siden starten i 2015 har nærmere 1.000 fanger sonet sin straff i dette fengselet. Dette er ett av flere tiltak som har bidratt til at norske soningskøer har blitt borte. For inntil få år siden var disse uakseptabelt lange, og den rødgrønne regjeringen brukte altfor lang tid på å få den ned.

Ved utgangen av fjoråret var totalt nær 500 ledige plasser, halvparten med høy sikkerhet som kunne ta samme type fanger som Norgerhaven. I praksis har soningskøene vært borte i mer enn ett år før dette. Det er altså på høy tid leieavtalen med Nederland avvikles.

Nå er det ikke bare leie av fengselsplasser som har ført til at soningskøene har gått fra over 1.200 i 2013 til at det nå er masse ledige plasser. Utbygging av egne fengselsplasser og bruk av alternative soningsformer har også bidratt, slik som hjemmesoning med elektronisk fotlenke.

Det er likevel ikke tvil om at leieavtalen med Nederland har hatt stor betydning. Samtidig er det like lite tvil om at det er godt at den nå avsluttes. Innvendingene mot avtalen har vært sterke, blant annet fra Sivilombudsmannen, og det er gode grunner til at dette ikke bør gjentas.

Soning i utlandet byr på en rekke problemer knyttet til språk, tilbud om helsehjelp, prøveløslatelser, utdanningstilbud og avstand til familie og hjemmemiljø. En rekke av disse står i motstrid med at soningen skal ha rehabilitering som mål, og gjøre kriminelle til lovlydige samfunnsborgere.

Måler vi bare mot lengden av soningskøa, er det grunn til å si at leie av fengselsplasser i utlandet har vært en suksess. Ser vi på innholdet i denne soningen, er det ikke det.

Vi må derfor sørge for at tempoet i utbyggingen av nye soningsplasser blir trappet opp, blant annet med et nytt soningssenter på Sunnmøre. Et land som Norge må kunne klare å ta seg av sine kriminelle sjøl og ha kontroll på soningsforholdene. Alt annet er en kriminalpolitisk fallitt.