Leder, 17.mars 2018:

«Hareide står overfor en meget krevende avveining»

Mandag samler KrF-leder Knut Arild Hareide landsstyret for å avgjøre om partiet støtter mistillitsforslaget som Rødt har fremmet mot justisminister Sylvi Listhaug. Vi tør ikke spå hva KrF faller ned på, vi kan bare konstatere at igjen står Hareide overfor en meget krevende avveining.

VALG: Støtter KrF mistillitsforslaget mot Listhaug, har de også tatt stilling til hvilken side i politikken de står på. Det er ikke partileder Knut Arild Hareides plan.  Foto: NTB Scanpix

Dersom Hareide er med å feller regjeringen har han også valgt side i det politiske landskapet

Leder

Han begynner å få litt trening. Det er bare en drøy uke siden partiet sto i litt av det samme dilemmaet. Den gang gjaldt det stortingspresident Olemic Thommessen. Som kjent endte det med at Thommessen måtte gå.

Å være med å felle en stortingspresident er alvorlig nok. Men det er noen knepp opp når det står om en regjering.

KrF er som parti splittet i synet på en rekke saker, men når det kommer til Sylvi Listhaug står partiet ganske samla. Hun er helt klart den enkeltstatsråden som har hatt størst betydning i forhold til at KrF så langt ikke har ønsket å gå inn i Erna Solbergs regjering.

Et absolutt bunnivå i forholdet mellom Listhaug og KrF ble nådd da hun i Politisk kvarter på NRK hevdet at Hareide «sleiket imamer oppover ryggen».

Dersom dette mistillitsforslaget kun dreide seg om Sylvi Listhaug hadde nok KrF stilt seg bak det. Hareides problem er at det dreier seg om mer enn det.

Dersom Hareide er med og feller regjeringen har han også valgt side i det politiske landskapet. Han kan da i neste runde bli nødt til å støtte dannelsen av en Ap-regjering, kanskje en ny rødgrønn regjering med Ap, Senterpartiet og SV.

Noen i KrF håper sikkert at et mistillitsforslag mot Listhaug, kan gi grunnlag for en ny Solberg-regjering uten Frp, men med Venstre og KrF.

Det er ingen enkel øvelse å få til. At KrF først skal kunne felle Solberg, for så løfte henne opp igjen som statsminister i en ny borgerlig regjering, framstår som lite sannsynlig.

Det kan kun skje med Frps hjelp. Den hjelpen vil de ikke få.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Så når KrFs landsstyre møtes mandag skal de ikke bare ta stilling til et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

De skal i realitetene også ta stilling til hvilken side i politikken partiet hører hjemme.

Det var aldri Knut Arild Hareides plan at det skulle skje allerede nå.

Det skulle tidligst skje til høsten etter en omfattende prosess i partiet.

Akkurat det tilsier at Hareide bakker ut og lar regjeringen få fortsette.

Om ikke Listhaug «frivillig» trekker seg i løpet av helga, får vi svaret mandag.