Leder om norsk økonomi:

«Erna Solberg må sette makt bak sparekravet»

Foredrag: Deler av Erna Solbergs landsmøtetale fortonte seg som et foredrag i samfunnsøkonomi, og det er flere enn deltakerne på landsmøtet i Høyre som kan trenge det. 

Alle som behersker enkel matematikk, forstår at dette ikke er bærekraftig i lengden

Leder

I motsetning til hva mange tror har ikke staten fått særlig mer penger å rutte med de senere årene. Utgiftene øker imidlertid. Sjøl om vi sitter rimelig godt i det fremdeles, er dette en utvikling som ikke kan fortsette særlig lenge.

Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg, har gjentatt dette i en rekke sammenhenger de senere årene. Til tider har hun lignet minst like mye på en bekymret finansminister av gamlesorten som finansministeren.

I sin tale til landsmøtet i Høyre fredag, gjentok hun budskapet, og igjen: Det er all grunn til å lytte. Vi har gode velferdsordninger, men de koster. Vi har et godt tjenestetilbud, men det koster. Skal vi utvikle dette videre, må vi både skaffe oss nye inntekter til statskassa og bruke pengene smartere.

På de fem siste årene har statens inntekter økt med 38 milliarder. Problemet er bare at utgiftene i samme periode har økt med over 250 milliarder. Alle som behersker enkel matematikk forstår at dette ikke er bærekraftig i lengden.

Landsmøte i Høyre:

Slik skal Høyre vinne Ålesund

Fritt skolevalg på ungdomstrinnet, private selskaper i eldreomsorgen, utvida skjenketider og Dag Olav Tennfjord som ordfører. Slik skal Høyre vinne makten i nye Ålesund kommune.


Hvor god Erna Solberg er i matematikk, veit vi ikke, men akkurat på dette nivået har hun kontroll. Store deler av landsmøtetalen var en sammenhengende advarsel mot overbudspolitikk. Tiden for nye, dyre reformer er over.

Og hun fikk hjertelig støtte fra leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot. Hun advarte mot å overlate oppvasken til neste generasjon. Hun ramset opp både E39-prosjekter, Stad skipstunnel, pensjonsforpliktelser og økte utgifter til forsvaret, og sa at det ikke bare var å komme til landsmøtet med krav og samtidig klappe pent når partilederen sier «bærekraft».

Dette er kloke ord fra to kloke ledere. Nå gjelder det å omsette dette i praksis. Det gjelder ikke bare i et Høyre der det så seint som i fjor var kamp for å hindre at partiet lovte «moderate» skattelettelser. Et solid mindretall ville ikke ha slikt moderasjons-snakk.

Enda mer spennende blir det å se hvordan Erna Solberg klarer å styre budsjettskuta videre. En mindretallsregjering må ofte ty til kostnadsdrivende tiltak for å berge seg gjennom høsten. Det har vi sett før, og er redd vi får se igjen, sjøl om Venstre har nå har mønstra på regjeringsskuta.

Solberg: Dramatisk om KrF velger venstresiden

Det vil være et mer dramatisk valg dersom Kristelig Folkeparti velger venstresiden framfor borgerlig samarbeid, sier Høyre-leder Erna Solberg.