I motsetning til hva mange tror har ikke staten fått særlig mer penger å rutte med de senere årene. Utgiftene øker imidlertid. Sjøl om vi sitter rimelig godt i det fremdeles, er dette en utvikling som ikke kan fortsette særlig lenge.

Statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg, har gjentatt dette i en rekke sammenhenger de senere årene. Til tider har hun lignet minst like mye på en bekymret finansminister av gamlesorten som finansministeren.

I sin tale til landsmøtet i Høyre fredag, gjentok hun budskapet, og igjen: Det er all grunn til å lytte. Vi har gode velferdsordninger, men de koster. Vi har et godt tjenestetilbud, men det koster. Skal vi utvikle dette videre, må vi både skaffe oss nye inntekter til statskassa og bruke pengene smartere.

Hvor god Erna Solberg er i matematikk, veit vi ikke, men akkurat på dette nivået har hun kontroll. Store deler av landsmøtetalen var en sammenhengende advarsel mot overbudspolitikk. Tiden for nye, dyre reformer er over.

Og hun fikk hjertelig støtte fra leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot. Hun advarte mot å overlate oppvasken til neste generasjon. Hun ramset opp både E39-prosjekter, Stad skipstunnel, pensjonsforpliktelser og økte utgifter til forsvaret, og sa at det ikke bare var å komme til landsmøtet med krav og samtidig klappe pent når partilederen sier «bærekraft».

Dette er kloke ord fra to kloke ledere. Nå gjelder det å omsette dette i praksis. Det gjelder ikke bare i et Høyre der det så seint som i fjor var kamp for å hindre at partiet lovte «moderate» skattelettelser. Et solid mindretall ville ikke ha slikt moderasjons-snakk.