At USA trakk seg fra atomavtalen med Iran var det den fra før spente situasjonen i Midtøsten minst av alt trengte. Nå får vi bare håpe at den politiske ledelsen i Israel og Iran besinner seg. Det siste verden trenger nå er en storkrig i Midtøsten.

Det gikk bare dager fra USA trakk seg fra atomavtalen til iranske Hizbollah-raketter ble skutt inn mot israelske militærstillingen på de okkuperte Golanhøydene. Det gikk så bare timer før Israel svarte med et massivt angrep mot iranske baser i Syria. Dette viser hvor raskt en situasjon kan akselerere i Midtøsten. Det er også en påminnelse om hvordan mindre angrep og påfølgende gjengjeldelser, raskt kan komme helt ut av kontroll.

Flere land i regionen

Den langvarige og blodige borgerkrigen i Syria involverer de fleste landene i regionen. Tyrkia, Irak, Iran, Saudi-Arabia, i tillegg til USA og Russland, støtter ulike grupperinger. Det gjør den politiske situasjonen ekstremt komplisert. Langt mer komplisert enn den synes å være i hodet på USAs president Donald Trump, som under slagordet «USA first», fortsetter å trekke USA ut av forpliktende internasjonale avtaler.

Det er bra at norske myndigheter med utenriksministeren i spissen har tatt tydelig avstand fra Trumps beslutning om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran. Dette blir en tøff prøve på forholdet mellom USA og Europa, men i denne saka er det viktig at Norge står tydelig sammen med våre andre europeiske allierte. For det er USA som har valgt alenegang. Israel, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, er de tre landene som har gått ut med støtte til Trumps beslutning. Samtidig ser vi at land som Kina og Russland driver et aktivt diplomati for å dempe spenningene. Dette er en ny situasjon som både EU og Norge, må forholde seg til.

Kina

En ser nå på flere områder at Kina er raskt ute med å gå inn i de tomrommene USA etterlater seg når de går ut av internasjonale avtaler. Slik tiltar den eneveldige ledelsen i Kina seg stadig større makt på den globale scenen. Nå kan det se ut som at de sammen med Russland øker sin innflytelse i Midtøsten. Arnestedet for de farligste konfliktene verden står overfor. Vi er usikre på om det er en utvikling det er grunn til å applaudere.