Leder 18. juli 2018:

Vi kan ikke stole på at Trump snart «går over»

Donald Trump blir i USA kritisert for å være forrædersk etter møtet med Vladimir Putin. Også vi må forholde oss til at han ikke er til å stole på.  Foto: NTB Scanpix

Vi må forholde oss til den ledelsen som USA har, og ta konsekvensen av det

Leder

Er president Donald Trump bare ei uforutsigbar kløne, eller representerer han et politisk skifte som kan få varige, dramatiske konsekvenser. Stadig flere frykter det siste. I så fall bør vi ta konsekvensen av det.

Reaksjonene har vært sterke etter Trumps Europa-besøk. Han har langet ut mot USAs nære allierte, og avsluttet med en så het omfavnelse av president Vladimir Putin, at det har sendt sjokkbølger langt inn i det republikanske partiet.

En ting er at han kaller EU «fiende», atter en gang er han utydelig om USAs Nato-lojalitet, angriper Tysklands forbundskansler og innleder statsbesøket i Storbritannia med å spenne bein for statsministeren i hennes verste Brexit-krise.

Mange av hans partifeller på hjemmebane kan tydeligvis leve med at han angriper langvarig allierte, og bryter med den tradisjonelt verdibaserte utenrikspolitikken. Langt verre blir det for dem når Trump sier han tror like mye på Putin som på egne etterretningstjenester.

«Forrædersk», sier tidligere CIA-sjef John Brennan. Tidligere etterretningssjef, Kjell Grandhagen, mener at Trump logrer for Putin og er bekymret for Nato-samarbeidet, og sier dette er ekstra alvorlig for et lite land som Norge.

Bekymringen deles av flere. Av flertallet blir denne bekymringen imidlertid fortsatt trumfet av troen på at USA er en mer lojal alliert enn landets president. Danmarks utenriksminister, Anders Samuelsen, formulerer dette slik: «Danmark er alliert med USA, men Danmark er ikke alltid alliert med president Donald Trump».

En viss trøst er det at andre i Trump-administrasjonen og republikanske kongressrepresentanter stiller seg bak gamle allianser og forpliktende internasjonalt samarbeid. Men dette ikke er noen erstatning for presidentens lederskap.

Etter den siste ukens hendelser er det på tide at vi slutter å unnskylde Trumps angrep på allianser, demokratiske institusjoner og internasjonalt samarbeid med manglende politisk erfaring og sviktende impulskontroll. Vi må forholde oss til den ledelsen som USA har, og ta konsekvensen av det. Det er slett ikke sikkert dette er så forbigående som vi ønsker.