Leder om alkoholbruk:

«Velg barnets synsvinkel på alkoholbruken i ferien»

Ferie: Voksnes feriefesting kan gi mange barn ubehagelige og skremmende opplevelser. Foto: NTB Scanpix 

Alle voksne må være bevisste på barnas behov for trygghet

Leder

Mange foreldre drikker mer alkohol i ferien enn ellers i året, og det er lett å glemme at dette kan gå utover barna. Hvert år opplever barn at ferien drukner i voksenfyll, og det kan være både ubehagelig og skremmende. Dagbladet har fått Ipsos til å undersøke hvor ofte nordmenn drikker alkohol i ferien, og av 1001 spurte, svarer 28 prosent at de drikker alkohol to til tre dager i uka, mens fire prosent svarer at de drikker alkohol daglig i ferien. Andre undersøkelser viser at 1 av 4 nordmenn drikker mer på «all inclusive» enn på hoteller der alkohol ikke er inkludert i prisen. Det gir grunn til bekymring når denne ferieformen er spesielt populær blant småbarnsfamilier.

Informasjonsfilmen «Lukas» viser en seksåring på feriemiddag sammen med voksne som drikker for mye. VR-filmen, som er laget av alkovettorganisasjonen Av-og-til, lar seeren oppleve situasjonen fra barnets synsvinkel. Det som i utgangspunktet er en hyggelig middag, blir en vond opplevelse. Mens de voksne drikker og skryter av «god stemning», oppleves situasjonen både utrygg og ubehagelig gjennom øynene til «Lukas». De voksne oppfører seg ikke lenger som ansvarlige foreldre, men blir selvopptatte og uberegnelige. Filmen er basert på sanne historier, som er satt sammen og fortalt anonymt. Den har et sterkt budskap, og er en viktig påminnelse til alle.

Man må ikke være avholdende for å skape en god barneferie, men alle voksne må være bevisste på barnas behov for trygghet. Det er forskjell på foreldre som drikker ett glass til middagen, og voksne med stort alkoholforbruk. Alle bør imidlertid være klar over at barn kan reagere lenge før foreldrene selv opplever at alkoholbruken er et problem.

«Noe av det aller verste, var at andre voksne så og forsto hvordan jeg hadde det, men de gjorde ingenting», har barn med foreldre som drakk for mye, fortalt. Voksne som opplever at feriefesten blir ubehagelig, kan gå sin veg. Det kan ikke små barn. Når man er på ferie i utlandet, er foreldrefylla ekstra skremmende. Derfor er det viktig med voksne som bryr seg, både om egne og andres barn.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder