Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er en fargeklatt i et ellers grått politisk landskap. Det er han som nestleder i Fremskrittspartiet og formodentlig også som privatperson. Det gir likevel ikke fripass til ukloke handlinger.

Så har det da også stormet rundt Sandberg de siste dagene. Noen av stormkastene har vært drevet av både skadefryd og politiske motiver, men han må tåle kritikk av måten han som statsråd har brutt regelverk og utsatt seg sjøl for risiko da han nylig reiste til Iran på ferie på impuls.

Kjæresten

Sandberg har sjøl gjort et nummer av at det var som privatperson han dro sammen med den iranskfødte kjæresten Bahareh Letnes til hennes hjemland. Det holder ikke. Risikoen ved en slik reise gjelder absolutt statsråden og nestlederen, både politisk og i forhold til sikkerhet.

En statsråd bør utvise en særlig aktsomhet for han hopper på et fly til et land som Iran. Den aktsomheten har ikke Sandberg utvist. Først to dager etter at han var kommet til Iran – etter at iransk UD var kjent med besøket, informerte han Statsministerens kontor. Det er et klart brudd på reglementet. Statsministerens kontor skal til enhver tid vite hvor en statsråd befinner seg.

Irettesatt

Vel hjemme blir han offentlig irettesatt av statsministeren, og må levere inn mobiltelefonen til sjekk etter at han skal ha latt være å følge PST-råd om bruk av egen mobiltelefon på slike reiser – uten at en slik sjekk nødvendigvis vil kunne avsløre om det allerede har skjedd et sikkerhetsbrudd.

Solberg har fortsatt tillit til Sandberg, og det er så langt heller ikke kommet fram noe som tilsier at hun burde kommet til en annen konklusjon. Det er som hun sier lov å gjøre feil. Kritikken hun kom med i går, bør likevel Sandberg ta til seg i stedet for å ikle seg offerrollen.

Så kan resten av oss spekulere på hvordan Sylvi Listhaugs twitter-strøm hadde sett ut om det var en Ap-statsråd som hadde dratt på ferie til Iran sammen med en kvinne som har flyktet derifra. Slikt har Frp hatt sterke meninger om før, men Sandbergs besøk viser kanskje at også dette er en problemstilling som har flere nyanser enn bare svart og hvitt.