Leder:

«Dårlig vær for klimaskeptikerne»

Påminnelse: Sol, sommer og bading, er noen alle av oss setter pris på. Men sommeren har gitt oss noen påminnelser om klimaendringene som er god grunn til å ta på alvor. 

Denne sommeren har gitt oss påminnelser det er grunn til å ta på stort alvor

Leder

Gradestokken kan i helga nærme seg 50 grader enkelte steder i Spania og Portugal. Norske bønder har avlingsskader på mer enn en milliard kroner. Meteorologisk institutt har kun én gang målt en tilsvarende varm sommer de siste 120 årene.

Temperatur, vær og vind har alltid variert, sier de som fortsatt insiterer på å ikke tro på klimaforskerne. Skeptikernes påstand er riktig. Klimaet har alltid variert dersom en ser det over en lang tidshorisont. Det vet klimaforskerne utmerket godt. Poenget med klimaendringen er at det neppe går 50–60 år før en sommer som vi har hatt i år kommer igjen. Det kan komme til å skje oftere. Og det bør bekymre oss.

Vi kan ta den lettvinte varianten og glede oss over at vi har hatt rikelig med sol og varme gjennom sommeren. Men når en ser nærmere på konsekvensene er det grunn til bekymring.

Vi ser store avlingsskader i landbruket. Ikke bare i Norge, men i Sverige, Danmark og store deler av Tyskland. En snakker nå om å importere gras fra USA. Dette går direkte på vår matsikkerhet.

Vi ser det på strømprisene. Vi kan kritisere kraftselskapene for å ha tappet magasinene for lavt ned, men det grunnleggende problemet oppsto i vår da den plutselige vårvarmen gjorde at store deler av den snøen som normalt skulle smeltet og rent i magasinene i stedet fordampet. Skulle det fenomenet oppstå jevnlig har klimaendringene gitt oss problemer med det som til nå har vært en sikker strømforsyning.

Tørken kan gi oss 30 prosent dyrere strøm

Strømprisene i Norge kan øke 30 prosent i andre halvår i år, viser nye prognoser. Det kan gi norske strømkunder en ekstraregning på over 4.000 kroner.


Vi har hatt en rekke skogbranner som vi til alt hell har maktet holde kontroll med og slukket, til forskjell til Sverige som har hatt branner som har vært helt ute av kontroll.

I helga vil en, heldigvis kortvarig, få temperaturer i Sør-Europa på nivåer som om de hadde blitt langvarige ville gjort områder omtrent ubeboelige mens varmen sto på.

Sør-Europa forbereder seg på hetebølge med over 40 grader

Spania er i høy beredskap som følge av en varslet hetebølge med temperaturer på over 40 grader. Også i Portugal og Frankrike er det ventet svært varmt vær.


Påminnelsene er mange denne sommeren. Noen påstår at miljøbevegelsen og andre utnytter en tilfeldig varm sommer til å kjempe for sin sak. Det er etter vår mening en lite passende beskrivelse. Denne sommeren bør være en påminnelse til oss alle om at klimaendringer er en reell trussel med store konsekvenser for oss alle.