«Terrorsikring kan gi krisestemning i Stortinget»

Terror: Statsminister Erna Solberg bør ha gode svar når hun mandag må møte i Stortinget for å forklare hvorfor en rekke sikringstiltak mot terror ikke er gjennomført. 

Solberg og Wara bør ha gode forklaringer på hvorfor gjennomføringen av terrorsikringen har tatt så lang tid

Leder

Førstkommende mandag skal en rekke regjeringstopper inn på teppet hos kontrollkomiteen på Stortinget. Temaet er Riksrevisjonens svært kritiske rapport om regjeringens manglende evne til å sikre kritisk infrastruktur mot terroranslag. Det som kalles objektsikring.

Bakgrunnen er terrorangrepene mot Utøya og regjeringskvartalet i 2011. Stortinget ba da om et langt bedre samarbeid mellom politiet og forsvaret for å verne landet mot framtidige terrorangrep. Et viktig tiltak var såkalt objektsikring der viktige bygg og samfunnskritiske institusjoner skulle beskyttes, enten ved fysiske sperringer eller gjennom ulike typer vakthold. I to omganger har Riksrevisjonen kommet med knusende rapporter og påpekt svært alvorlige mangler i dette arbeidet. Mandag starter oppgjøret om dette i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foss mener Solberg er upresis om terror-rapporten

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier statsminister Erna Solberg (H) er upresis når hun sier at sivile mål ikke er en del av rapporten om objektsikring.


Saka kan ende med at ett eller flere partier uttrykker mistillit til regjeringen. Derfor blir den omtalt som potensiell krisesak for Regjeringen. Det springende punktet er spørsmålet om regjeringens uttalelser i Stortinget, og dokumenter sendt til Stortinget, har vært korrekte i forhold til den faktiske situasjonen. For regjeringen er det å få kritikk for ikke å ha gjort nok en ting, det blir et helt annet alvor over saka dersom det viser seg at regjeringen har holdt tilbake informasjon og enda verre om regjeringen har gitt Stortinget direkte feil opplysninger.

Det er dette mandagens høring i Stortinget kommer til å kretse rundt. Fra opposisjonens side er tonen tøff. Ap har signalisert at dette er en sak de er klare til å ta regjeringsmakten på. Mange peker også på den overraskende skarpe tonen fra framtredende folk i KrF. Partileder Knut Arild Hareide inkludert.

Hareide utelukker ikke å felle regjeringen

KrF-leder Knut Arild Hareide utelukker ingenting før høstens veivalg – heller ikke å felle regjeringen Solberg.


Det sammen med at flere mener at både statsminister Erna Solberg og justisminister Tor Mikkel Wara, som leder departementet som har ansvaret for terrorsikringen, til nå virker å ta lett på denne saka. Det skal de passe seg for.

Solberg og Wara bør mandag ha svært gode forklaringer på hvorfor gjennomføringen av terrorsikringen har tatt så lang tid. Har de ikke det, er regjeringen i alvorlige vanskeligheter.

Synes du flere bør lese denne lederen? Del saken på Facebook!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder