Leder om statsbudsjettet:

«Vil slite med vegløftene om tøylene strammes»

Sysselsettinga er på veg oppover igjen, og sjøl oljenæringa rapporterer at de trenger flere folk i arbeid. Til tross for utsiktene til noe høgere renter og kronekurs, er optimismen uten tvil tilbake i norsk nærings- og arbeidsliv.

Må stramme inn: Strammere tøyler i offentlige budsjetter vil gjøre det vanskeligere for Erna Solberg oppfylle Nasjonal Transportplan. 

Dette er godt nytt, men dessverre dårlig nytt for dem som drømmer om gavmilde kronedryss fra staten

Leder

Den optimismen og oppgangen vi nå ser tydelige konturer av, er det viktig å ta vare på. Nettopp derfor er det bra at statsministeren signaliserer et stramt statsbudsjett til høsten. Det kan bli en krevende øvelse, men er helt nødvendig å gjennomføre for å sikre stabil vekst, lønnsomme bedrifter og trygge arbeidsplasser.

Enda mer krevende vil det bli når partiene begynner å forberede neste års valgkamp.

Knipen Solberg advarer Frp og Venstre

Når økonomien går bra, må det offentlige holde tilbake. Det betyr stram budsjettdisiplin, også i valgåret 2019, varsler statsminister Erna Solberg (H).


I løpet av kort tid forsvant nær 50.000 arbeidsplasser i oljenæringene etter at oljeprisen falt bratt fra rekordnivåene i 2014. Krisa har satt tydelige avtrykk også i Møre og Romsdal med kraftige nedbemanninger, særlig i maritimt næringsliv.

Oljeselskapene gikk i gang med kraftige kostnadskutt, og ordrebøkene hos underleverandører krympet derfor også kraftig. Fortsatt er oljeinvesteringene langt under nivået fra fire år tilbake, men nå peker pilene oppover. Forskningsstiftelsen IRIS skriver i en rapport at det de neste fire årene kan bli behov for opptil 28.000 nyansatte i oljenæringene.

Dette er godt nytt, men dessverre dårlig nytt for dem som drømmer om gavmilde kronedryss fra staten. Ikke kommer det til å komme flere saftige skattekutt fra den sittende regjeringa, og når statsbudsjettet kommer om drøyt en måned, blir det trist lesning for mange med lange ønskelister.

Statsminister Erna Solberg er tydelig på at økonomien ikke tåler noe ekspansivt budsjett. Det er et fornuftig signal som må følges opp i innspurten med statsbudsjettet, både i regjering og i stortingsbehandlingen senere i høst.

Da må kommunene belage seg på at festen er over. Det skal dessuten mye til at regjeringen klarer å følge opp Nasjonal Transportplan (NTP). Her er de allerede på etterskudd, og med stigende byggekostnader og et strammere budsjett vil det bli enda tydeligere at den vil slite med å holde tidenes mest ambisiøse samferdselsløfter.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.