Statsminister Erna Solberg beklaget i klare ordelag feilinformasjonen til Stortinget under den åpne høringen om terrorberedskapen mandag. At opposisjonen nå vil gjennomføre også en lukket høring, tror vi ikke fører til mer enn at Kontrollkomiteen retter skarp kritikk mot regjeringen. Regjeringskrise har vi store problemer å se at dette kan ende med.

Det betyr ikke at den åpne høringen ikke var på sin plass. En av Stortingets oppgaver er å kontrollere hva regjeringen gjør. Etter de knusende rapportene fra Riksrevisjonen var en høring et riktig grep. Den førte da også til at både statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren erkjente at informasjon til Stortinget om hvor politiet sto i arbeidet med å sikre sine bygninger og anlegg mot terror, ikke var korrekt.

Opposisjonens kritikk mot regjeringen på disse områdene er derfor helt berettiget. Men berettiget kritikk og sakens alvor, betyr ikke at det ender med at et flertall i Stortinget stiller seg bak et mistillitsforslag.

SV er nok nærmest til å framsette et mistillitsforslag. Vi tror nok også at det kommer. Arbeiderpartiet har tidligere vært høyt på banen og signalisert at dette er en sak de er klare til å ta regjeringsmakten på. Etter at høringen var ferdig virket ikke partiet like tydelige. Senterpartiet er også meget tilbakeholdne når det kommer til mistillit, mens KrF igjen er vanskelig å tolke.

Deres mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, overrasket mange med å gå ut med kraftig kritikk før høringen. Grøvan regnes å tilhøre høyresiden i KrF, og mange reagerte derfor på at han gikk så langt i å kritisere regjeringen.