«Jonas Gahr Støre flytter Ap til venstre»

Venstre: Ap-leder Jonas Gahr Støre flytter partiets politiske kurs flere hakk mot venstre i et forsøk på å stoppe velgerlekkasjene til SV, Senterpartiet og Rødt. 

Skal Støre få Ap i nærheten av 30-tallet i oppslutning må han få tettet velgerlekkasjene til SV, Sp og Rødt

Leder

Velferd, arbeid og mer penger til kommunene. Slik skal Ap vinne lokalvalget neste år. Den lange valgkampen er i gang og i sin tale til partiets landsstyre viste partileder Jonas Gahr Støre fram et tydeligere budskap enn tidligere. Et budskap som flytter partiet til venstre i det politiske landskapet.

Arbeidsliv og velferd blir nå presentert som grunnpilarene i partiets politikk. Mer penger til kommunene, økt satsing på heltidsjobber, avprivatisering av kommunal tjenester og nye velferdsreformer for familiene er sakene Ap skal profilere seg på. Støre snuser på forslaget som Socialdemokraterna i Sverige kastet fram under valgkampen med en ferieuke ekstra til familier med barn mellom fire og 16 år, uten å love at dette blir en del av partiets politikk.

Støre lufter forslag om ekstra ferieuke for foreldre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil gi familiene et velferdsløft og mener ideen om en ekstra ferieuke for foreldre er interessant.


En ser nå konturene av et arbeiderparti som er i ferd med å finne igjen litt av seg selv. De opprivende konfliktene etter fjorårets elendige valg, og den påfølgende meeto-striden rundt Trond Giske, ser ut til å ha lagt seg. Det var ikke glødende begeistring som preget landsstyret som nå er samla i Oslo, men etter noen meningsmålinger som viser at partiet er i en viss framgang er skuldrene mer senket. Ap vet det er lenge til valget og at Erna Solbergs regjering sliter med å skaffe seg flertall for sine saker i Stortinget. Det skaper et vist håp.

At partiet flytter politikken til venstre er nok en tvingende nødvendighet for Støre. Skal han makte å få partiet i nærheten av 30-tallet i oppslutning er han helt avhengig av å stoppe velgerlekkasjene til SV, Senterpartiet og Rødt. Derfor hører vi en Ap-leder som også snakker høyt om viktigheten av en offensiv landbrukspolitikk og advarer mot den avmakten mange i distriktene føler mot det de oppfatter som en politisk elite i byene.

Nå en så på toppen av dette ser en ytterligere innstramming av innvandringspolitikken, håper nok Støre at han har tettet mange nok hull i det til tider synkende Ap-skipet til at det hoder seg flytende.

Et Ap som evner å utfordre regjeringen med en tydelig alternativ politikk vil være bra for norsk politikk. Men Støre har en mektig motstander i Erna Solberg. Han viste nylig at han kunne slå i henne i håndmelking av kyr. Om det ga Ap nye velgere er vi usikre på.