KrF framstår som et parti helt uten retning. Det blir de straffet av velgerne for. Tirsdag kommer partileder Knut Arild Hareid med bok. Det er forventninger om at han der kommer med signaler om hvor han har tenkt å ta partiet. Fredag samles landsstyret i KrF der Hareide skal gi sitt råd, noe som igjen er starten på en prosess i partiet for å velge side.

Ikke engang folk som følger partiet svært tett tør tippe hva KrF-ledelsen faller ned på. Det går en dypt kløft i partiet i spørsmålet om hvem de skal søke samarbeid med. Arbeiderpartiet og venstresiden eller Solberg-regjeringen.

Uansett hva han gjør vil det skape reaksjoner og misnøye i egne rekker. Å fortsette som i dag vil forsterke frustrasjonen internt samtidig som det er åpenbart at partiets velgere ikke er fornøyd med det. Bestemmer Hareide seg for å søke samarbeid med Arbeiderpartiet vil det sannsynligvis føre til masseutmeldelser fra partiets kjernetropper på Vestlandet. Det samme vil skje i den andre fløyen om han tar med seg KrF inn i regjeringen.

På den andre siden, går han inn i regjeringen bryter han så det suser løftet om aldri å samarbeide med Frp.

Peker han på Arbeiderpartiet kan bety regjeringskrise allerede i høst. Da har Hareide sørget for å felle den statsministeren som er klart mest populær blant partiets velgere.

Hareide går nå inn i sin tøffeste periode som KrF-leder. Hvordan han velger kan komme til å prege norsk politikk i mange år framover.