Leder Om KrF-krisen:

«Et parti uten retning blir straffet av velgerne»

Tøft: Våger KrF-leder Knut Arild Hareide å ta med seg partiet inn i regjeringen til Erna Solberg og Siv Jensen? Svaret kan vi få i løpet av uka. 

Hvilke valg Hareide tar kan komme til å prege norsk politikk i mange år framover

Leder

KrF framstår som et parti helt uten retning. Det blir de straffet av velgerne for. Tirsdag kommer partileder Knut Arild Hareid med bok. Det er forventninger om at han der kommer med signaler om hvor han har tenkt å ta partiet. Fredag samles landsstyret i KrF der Hareide skal gi sitt råd, noe som igjen er starten på en prosess i partiet for å velge side.

Ikke engang folk som følger partiet svært tett tør tippe hva KrF-ledelsen faller ned på. Det går en dypt kløft i partiet i spørsmålet om hvem de skal søke samarbeid med. Arbeiderpartiet og venstresiden eller Solberg-regjeringen.

Det er ikke vanskelig å skjønne at Hareide føler det er uhyre vanskelig å ta dette valget. Partiet har på en rekke meningsmålinger det siste året ligget under sperregrensen. Hareide kan bli partilederen som leder partiet mot en politisk undergang om han velger feil. Det er en tung bør å bære.

Frustrert over at KrFs unge ønsker å regjere med Frp

– Jeg er sint, skuffet og frustrert, sier fylkesleder Simen Bondevik etter at KrFU-landsmøtet med knapt flertall lørdag gikk inn for å søke regjeringsmakt.


Uansett hva han gjør vil det skape reaksjoner og misnøye i egne rekker. Å fortsette som i dag vil forsterke frustrasjonen internt samtidig som det er åpenbart at partiets velgere ikke er fornøyd med det. Bestemmer Hareide seg for å søke samarbeid med Arbeiderpartiet vil det sannsynligvis føre til masseutmeldelser fra partiets kjernetropper på Vestlandet. Det samme vil skje i den andre fløyen om han tar med seg KrF inn i regjeringen.

Resultatet er at Hareide kun står overfor dårlige valg. Vi tror det verste for partiet vil være å ikke velge i det hele tatt. Det vil bekrefte KrF som er parti uten retning. Vi har problemer med å skjønne at ledelsen i et parti som ligger rundt sperregrensen våger utfordre sine mest trofaste kjernevelgere i Møre og Romsdal, Hordaland Rogaland og Agder. Velgerne her ser på KrF som et parti på borgerlig side.

Nok en katastrofemåling for Kristelig Folkeparti

Både Venstre og Kristelig Folkeparti havner under sperregrensen for fjerde gang i år. Det gir solid rødgrønt flertall på septembermålingen fra Opinion.


På den andre siden, går han inn i regjeringen bryter han så det suser løftet om aldri å samarbeide med Frp.

Peker han på Arbeiderpartiet kan bety regjeringskrise allerede i høst. Da har Hareide sørget for å felle den statsministeren som er klart mest populær blant partiets velgere.

Hareide går nå inn i sin tøffeste periode som KrF-leder. Hvordan han velger kan komme til å prege norsk politikk i mange år framover.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder