Leder i Sunnmørsposten lørdag 29. september:

Historisk sus over Hareides tale til KrF-landsstyret

Historisk: Det var historisk sus over talen KrF-leder Knut Arild Hareide holdt til sentralstyret fredag.  Foto: Scanpix.

Høyre er ikke tilgjengelig uten Frp på slep. Da er det bare Ap og Sp som kan gi KrF en viss sentrumsprofil

Leder

Knut Arild Hareides tale til partiets landsstyre vil gå inn i historiebøkene. Det kan bli fortellingen om KrF-lederen som tok med seg sine disipler over til venstresiden i norske politikk. Det kan også bli historien om partilederen som feilvurdert hvor han hadde sitt eget parti og ble kastet som leder.

Uansett vil fredagens tale komme til å sette spor etter seg i mange år framover. Hareide var klokkeklar på at det politiske landskapet har endret seg på en måte som tvinger KrF til å velge side. Den erkjennelsen har sittet langt inne for mange i partiet, men vi tror at Hareides tydelige beskjed går inn hos de sentrale tillitsvalgte.

Det medfører at KrF i løpet av denne høsten enten går inn i Solberg-regjeringen, eller feller den. Begge deler skjellsettende beslutninger både for KrF og norske politikk.

For utfallet av dette dramaet er ikke gitt. Splittelsen går rett gjennom KrF, rett gjennom de fleste fylkeslag og har allerede delt ungdomspartiet nesten på midten. Det er derfor ikke uten grunn at Hareide i talen la stor vekt på at partiet måtte stå samla også den dagen en beslutning er tatt. Han frykter nok med god grunn at denne saka har kraft i seg til å sprenge partiet.

Hareide påpekte også at han selv var klar til å fortsette uansett utfall. Den forsikringen tror vi har et datostempel. Ut fra alt Hareide har sagt og skrevet i boken om Frp, kan vi ikke begripe at han kan lede partiet inn som en del av Solberg-regjeringen. Vil partiet dit, tror vi de må finne seg en ny leder.

Etter fredagens tale er det ingen som kan klandre Hareide for ikke å være tøff og tydelig. KrF-lederen har åpenbart kommet til et punkt der han innser at det får bære eller briste. Med ferske galluper på tre prosent har han egentlig ikke så mange velgere å tape. Partiet er i ferd med å bli irrelevant som følge av endringene i det politiske landskapet. Sentrum som en politisk enhet er borte. KrFs gamle regjeringsmakker Høyre er ikke lenger tilgjengelig uten Frp på slep. Da er det bare et samarbeid med Senterpartiet og Ap som vil ha en sentrumsprofil over seg, er Hareides analyse.

Vi er spent på om den analysen deles av et flertall i KrF. Svaret får vi i november.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder