«Velkjent kritikk fra Listhaug i ny bok»

Bok: Sylvi Listhaugs bok «Der andre tier» er en oppsummering av hennes politiske karriere fram til nå, med oppveksten på Sjøholt som bakteppe. 

Boka tegner et bilde av en framtidig leder som vektlegger politikken ganske ulikt fra der Frp står i dag

Leder

Det er mye gjenkjennelig kritikk i Sylvi Listhaug nye bok «Der andre tier». Oslo-eliten, mediene, KrF, Jonas Gahr Støre, EU og Brussel får alle som en sine pass påskrevet. Det har de fått fra Listhaug før, nå får de det i bokform.

Listhaug i ny bok:

Helt siden hun var liten er det én ting Sylvi Listhaug har gledet seg til

– Helt fra jeg var liten, gledet jeg meg egentlig mest til én ting: Å bli voksen, skriver Sylvi Listhaug i en ny bok.


På forhånd var det knyttet en viss spenning til boka. At den kom på et tidspunkt der KrF står midt i en dramatisk prosess der de skal velge sin veg videre, gjorde at mange lurte på om det kunne komme noe som ville skape trøbbel for dem i KrF som ønsker et samarbeid med Høyre og Frp. Den typen utspill kom ikke.

Det er ingen såkalt «bokbombe» Listhaug har gitt ut. Det er mer en oppsummering av hennes liv fra oppveksten på Sjøholt fram til at hun måtte gå av som justisminister tidligere i år. Det er Listhaugs versjon av sin politiske karriere til nå, med oppveksten som et viktig bakteppe.

Men boka er ikke uinteressant av den grunn. Den kommer fra en nestleder i Frp, og en person som mange peker på som den framtidige lederen i partiet. Sett i lys av det, er vektleggingen av politikkområder som Listhaug viser fram av interesse.

Sylvi Listhaug forsvarer utspillet som felte henne

I sin nye bok anklager Frp-nestleder Sylvi Listhaug Ap-leder Jonas Gahr Støre for å ha en «kynisk strategi».


Hun markerer en tydelig og intens motstand mot EU og alt det EU står for. Hun viser til sunnmøringenes skepsis til alt som har med stat og statlig styring å gjøre, riksmediene har hun fint lite tiltro til, det hun oppfatter som den politiske eliten i Oslo har hun ingen sans for, og nasjonalstaten trumfer det meste av internasjonalt samarbeid. At innvandringen skal begrenses til et minimum er en del av dette bildet.

Listhaug har aldri lagt skjul på sin begeistring for USA. En god del av det hun skriver i boka minner om Donald Trump. Det gjelder elitekritikken, mediekritikken, innvandringspolitikken og framhevingen av nasjonalstaten framfor internasjonalt samarbeid. Boka tegner et bilde av en mulig framtidig Frp-leder som vektlegger politikken ganske ulikt i forhold til der partiet står i dag.

Resultatet kan bli et Frp som gjør et bredt borgerlig samarbeid svært vanskelig. Debatten om hvilken retning partiet skal ta kan komme raskere enn mange tror. Hva KrF faller ned på kan avgjøre når den diskusjonen kommer i Frp.

Ropstad tror ikke Listhaug-bok påvirker veivalget

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad får hard medfart i Frp-nestleder Sylvi Listhaugs bok, men tror ikke boka vil påvirke debatten før veivalget 2. november.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder