Leder 1. november:

«Attentatplaner krever en skarp reaksjon»

Norge må stille seg sammen med Danmark bak en kraftfull reaksjon mot det iranske prestestyret.

Protest: Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, samler nå støtte for en skarp reaksjon mot Iran etter avsløringen av attentatplaner på dansk jord.   Foto: NTB Scanpix

Om også drapsplaner blir en del av slik aktivitet, må det møtes med kraftige motreaksjoner

Leder

Avsløringen av attentatplanene mot eksiliranere i vårt naboland er et utålelig angrep på våre demokratier og suverenitet.

Planene føyer seg inn i et mønster. Regimer, eller representanter for disse, bruker overvåking, trusler og vold mot kritikere bosatt i Vesten. Iran er ett av landene som er særlig aktiv også Norge i overvåkingen av regimekritikere.

PST har i sin årlige trusselvurdering sagt at formålet til den iranske etterretningen er «enten å presse eller true personer til å samarbeide, eller tvinge dem til å avstå fra regimekritiske aktiviteter». Om også drapsplaner blir en del av slik aktivitet, må det møtes med kraftige motreaksjoner.

Politiets Efterretningstjeneste (PET), har fulgt spor i saka lenge. I september førte jakten til en storstilt, nasjonal politiaksjon. Tirsdag kunne de lette litt mer på sløret, og gikk offentlig ut og fortalte at de mener Iran har planlagt å drepe en opposisjonsleder på dansk jord. En norskiraner er pågrepet.

Saka har paralleller i drapet på Jamal Khashoggi i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul nylig og giftattentatet mot den tidligere russiske agenten Sergej Skripal og hans datter i Salisbury. I Norge har vi hatt drapet på Ahmed Bouchikhi på Lillehammer i 1973 som israelske Mossad sto bak, og attentatet mot forlegger William Nygaard 20 år senere.

Slike handlinger er utålelige og graverende brudd på grunnleggende rettsprinsipper og alle normer for mellomstatlig samkvem. Iran nekter for at de står bak attentatplanene i Danmark, og det er mulig at deler av det iranske statsapparatet trolig er uvitende til planene. Likevel er det Iran som må holdes ansvarlig – slik også Saudi-Arabia må holdes ansvarlig for Khashoggis død.

Sjøl om mye gjenstår i politiets etterforskning, veit vi allerede nok i denne saka til å reagere. Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen samler nå støtte for en felles europeisk reaksjon mot Iran.

En slik reaksjon må Norge stille seg helt og fullt bak, og vi bør reagere sterkt. Nasjoner som står bak slik aktivitet, må få merke at slike handlinger straffer seg hardt.