Lørdag strømmer tusenvis av kvinner ut i gatene i protest mot at statsminister Erna Solberg har åpnet for justeringer i abortloven. Reaksjonene er forståelig. Det framstår ganske åpenbart at statsministeren brukte abortloven i et maktspill for å sikre blå kandidater under KrF-fylkeslagenes ekstraordinære årsmøter. Det er en lite verdig måte å starte en diskusjon om et så alvorlig og personlig inngripende tema.

Utspillet fra statsministeren har skapt sterke reaksjoner, både internt i Høyre og fra regjeringspartiene Venstre og Frp. Opposisjonen, med Ap i spissen, har vært tydelig på at dette kan bety en innskrenkning i kvinners rett til sjølbestemt abort.

Det striden står om er paragraf 2c i abortloven. Den sier at etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet». Det står altså ingen sted i lova at for eksempel Downs syndrom eller andre spesifikke medfødte avvik i seg selv er abortgrunn. I fjor fikk i alt 287 kvinner innvilget abort etter denne bestemmelsen, mens det totalt ble utført drøyt 12.700 aborter.

Over helga starter, slik vi forstår det, regjeringsforhandlingene mellom KrF, Høyre, Frp og Venstre. Skal vi tippe ender det med økte pleiepenger til dem som har handikappende barn. Det blir neppe endret et komma i abortloven.

Men KrF har fått vist fram at de fortsatt er motstandere av dagens abortlov, samtidig som Solberg har vist at hun var villig til å bruke lova i et spill for å beholde regjeringsmakten. Det siste var ikke et av Erna Solbergs stolte øyeblikk.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!