KrF fikk sine budsjettseire, som ventet. Det motsatte ville vært en sensasjon. Partiet står tross alt på terskelen til å inngå ekteskap med regjeringspartiene, og det hadde vært rart om ikke Erna & co. la godviljen til.

Når KrF i tillegg lar seg friste til et siste sidesprang etter at de rødgrønne satte noen taxfree-flasker med vin på bordet, er det ikke rart at det blir kjølig. Det kan være livlig på utdrikkingslag, men der er noen grenser man ikke skal tråkke over. Her har ikke KrF gjort det enklere for seg sjøl.

På lista over KrF-gjennomslag troner barnetrygda høgest. Det er ikke det store beløpet, men det er tross alt første gang på to tiår satsen er økt. Så kommer økt barnetillegg for uføre og mer i foreldrepenger til de som har vært lite i arbeid.

Dette er ting som er med på å blankpolere familieparti-glorien. Fra før hadde regjeringa også forsynt budsjett-buffeten med godbiter for regjerings-sultne KrF-ere. Men mye vil ha mer, og da de rødgrønne fristet KrF med å kutte litt i taxfreekvoten, var de lette å be.

To flasker vin ekstra på grønn sone er kanskje ikke all verden for «folk flest». Når KrF velger å hoppe til sengs med Ap midt i forlovelsesselskapet, er likevel Frps raseri til å forstå. At Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde freser, tar de kanskje ikke så tungt, men dette strekker seg lengre.

Frp-leder Siv Jensen sammenlikner KrFs taxfree-finte med å stikke kniver i dem man skal samarbeide med. Uttalelsen må sjølsagt ses som en del av posisjoneringen foran forhandlingene, men er også uttrykk for en voksende Frp-frustrasjon.