Det må være noe med norsk innvandringspolitiske som fungerer. Annerledes er det vanskelig å tolke de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Skepsisen til innvandrer blir stadig mindre, viser tall SSB offentliggjorde mandag. 94 prosent sier de ikke ville følte noe ubehag med å få en innvandrer som nabo og 79 prosent sier det er greit med en svigersønn eller svigerdatter med innvandrerbakgrunn. For bare fire år siden var det tallet 69 prosent.

I denne undersøkelsen defineres en innvandrer som en person med to utenlandskfødte foreldre. Flyktninger og asylsøkere inngår i denne gruppen. Her vil det sannsynligvis være forskjeller på nordmenns holdninger til ulike folkegrupper som undersøkelse ikke fanger opp. Men tallene viser at den til tider høyrøstede debatten vi har om innvandring, ikke nødvendigvis samsvare med det forholdet folk flest har til de innvandrerne som allerede er her.

Tallene fra SSB er en nyttig påminnelse. Debatten rundt innvandring og integrering er uhyre viktige. Det er fortsatt sider ved innvandrings- integreringspolitikken som skaper utfordringer og krever tiltak. Men de må bygge på fakta, ikke synsing. Der kan SSBs tall være til hjelp.