«Når julenissen kommer med tusenlappene»

Gaver: Nordmenn vil igjen sette rekord i penger brukt på julegaver, ifølge en DnB-undersøkelse. Besteforeldre sier de vil bruke dobbelt så mye som i fjor på gaver til barnebarna. 

Vi er redd at både gleden med å gi og gleden med å få bokstavelig talt står i fare for å drukne i gavedrysset

Leder

Gavedrysset til norske barn til jul er ikke det store problemet. Det vi kanskje bør tenke gjennom er gavemengden fra nyttår og fram til jul.

Snart ligger haugen av gaver rundt et pyntet grantre. Tiden da en fikk plass til gavene under treet er for lengst passert. En undersøkelse som er utført for DnB viser at foreldre i snitt bruker 2.164 kroner på julegaver til egne barn. Men det stopper ikke der. Besteforeldrene topper det foreldrene blar opp og bruker ifølge undersøkelsen jevnt over 2.184 kroner i gaver til barnebarna. På toppen av dette kommer gaver fra tanter, onkler og venner. I sum vil hver av oss bruke 6.145 kroner på julegaver i år. Ifølge forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, ligger det an til ny rekord i julegavehandel.

Det er ganske voldsomt. Mange av disse gavene går til barn og ungdom som allerede er godt forspent med både klær, leker, dataspill og mobiltelefoner.

I tillegg er nok forskjellene ganske store. Ser en på gjennomsnittstallene som DnB legger til grunn, er det nok mange barn og unge som får gaver for betydelige mindre beløp enn dette. Da vet vi at det også er svært mange som får gaver til betydelige høgere verdier enn det vi ser her.

Slik er julen blitt, og vi ser ingen grunner til å moralisere over at foreldre og besteforeldre ønsker skjemme bort barn og barnebarn med gaver til jul.

Kommentar:

«Julelykke over disk?»

Heller ikke i 1848 var juleklokkene aleine om å ringe jula inn. Det klirret i mynt da også. I skyggen fra krigen mot tyskerne tok den danske sangdikter Peter Faber for seg kommersialiseringa av jula. Verselinjene har ikke blitt mindre aktuelle med åra.


Men det kan være grunn til å stoppe opp og tenke over gavedrysset vi omgir oss med på helt andre tider av året. Mange snakker om at det er vanskelig å finne gaver til voksne som «har alt». Nå står vi ofte overfor det samme problemet når en leter etter en gave til en 15-åring. Det forteller litt om det overflodssamfunnet vi lever i.

Det er ingen andre enn hver enkelt av oss som kan gjøre noe med dette. Handelsnæringen vil garantert gjør sitt for at vi skal fortsette å sette rekorder, om det er jul, påske eller black friday.

Vi er redd at for mange kan både gleden med å gi og gleden med å få bokstavelig talt står fare for å drukne i gavedrysset vi omgir oss med. Og det var vel ikke meningen.

Så mye vil hver nordmann bruke på julehandel

Hver og en av oss kommer i år til å bruke gjennomsnittlig 11.040 kroner på mat, pynt, gaver og andre julenødvendigheter, ifølge handelsorganisasjonen Virke.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder