Leder om hets i sosiale medium:

«Ungdom med skrikande behov for vaksenkontakt»

Mobilbruk: Mange unge blir mobba og får krenkande meldingar på mobil, men våger ikkje å fortelle om det til foreldra. 

Den viktigaste førebyggande jobben er det foreldre som kan utføre

Leder

Ein av fire unge mellom ni og 16 år har opplevd å bli mobba eller blitt dårleg behandla via mobiltelefon eller på nett, viser tal frå Medietilsynet. Meir enn kvar sjette tenåring har opplevd å få seksuelle kommentarar på mobil i løpet av det siste året, og mange jenter har følt seg pressa til å sende nakenbilde. Samtidig er det svært få unge som fortel om desse problema til foreldre eller andre vaksne.

Det er all grunn til å lytte til rektor Anne Ferstad Aasen og miljøterapeut Elisabeth Marøy ved Kolvikbakken ungdomsskole som i Sunnmørsposten torsdag oppmodar foreldre til å engasjere seg i unges mobilbruk. Bakgrunnen er at fleire elevar ved skulen har mottatt grove og ubehagelege meldingar gjennom appen Tellonym. Elevar har tatt kontakt med miljøterapeuten for å takle vanskane, og terapeuten opplever at dei unge skrik etter hjelp frå vaksne. Behovet for vaksenkontakt er stort.

Unge bekymrer seg for det de deler på nett

Unge bekymrer seg for at informasjonen de deler digitalt, skal komme på avveie. Men personvernerklæringene til de ulike nettjenestene leser de ikke.Politibetjent Øyvind Vebenstad:

– Foreldre kan godt bry seg litt mer om hva vi barna gjør på nett

«Ikke del passord med noen du ikke vil dele tannbørsten din med», er en god nettvettregel som ikke kan gjentas for ofte.

 

Det finst eit hav av sosiale medium som kan misbrukast, og når avsendaren er anonym er det lettare å spreie hatefulle meldingar. Likevel er det verken apper eller teknologi som er årsak til mobbing, men menneske. Når elevar sender meldingar med krenkande innhald som «Du er så stygg. «Kan du ikke bare gå og dø» tyder det på alvorleg fråvær av empati. Dette er personar som treng hjelp til å forstå at dei har trakka over ei grense, og at ord kan gjere skade. Det er ingen, uansett alder, som skal bli utsette for slike destruktive meldingar. Kolvikbakken ungdomsskole skal ha ros for å ta problemet på alvor, og for å oppmode alle foreldre til å engasjere seg. Vaksne må sørge for å vere gode forbilde.

Å vere tenåringsforeldre er alt anna enn enkelt. Det kan vere både krevjande og frustrerande, men likevel uendeleg viktig. Når undersøkingar viser at mange barn og unge vegrar seg for å snakke med foreldre om vanskelege tema, er det dei vaksne som må ta ansvar for skape god dialog. Den viktigaste førebyggande jobben er det foreldre som kan utføre, ved å engasjere seg i kva barn og unge driv på med, snakke med dei, skape tryggleik og vise omsorg.

Gode råd for sunn nettbruk:

Vet du hvem barnet ditt snakker med på internett? Er "Ole 15" virkelig 15 år?

Vet du hvem barnet ditt snakker med på internett? Er "Ole 15" virkelig 15 år?


Kronikk om nettvett: Eit bilete på nett kan få alvorlege konsekvensar for livet til barnet

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder