Leder mandag 31. januar 2018:

«Det går mot nok et urolig år for Europa»

Kriser: Voldsomme protester har preget Frankrike. Men president Emmanuel Macron er ikke den eneste som sliter. Krisene i Europa står i kø.   Foto: NTB Scanpix

Når alle har nok med seg sjøl, har ingen tid til hverandre

Leder

Kriser, kaos og konflikter hoper seg opp i Europa ved inngangen til 2019. Brexit ligger på toppen av en stabel som svaier stadig mer under presset fra populisme, nasjonal polarisering, selvrådige italienere, opprørske franskmenn, russiske trollfabrikker og migrasjonsutfordringer.

Samtidig bremser den økonomiske veksten, både i Europa og globalt. En av de største økonomiske fartsdumpene er trusselen om en opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina og USA og EU. Optimismen som så tydelig preget inngangen av 2018 i ferd med å falme.

Slikt krever samhold, lederskap og handlekraft. Akkurat nå ser Europa ut til å mangle det meste av dette. Når alle har nok med seg sjøl, har ingen tid til hverandre. Det vil svekke evnen til å takle de store utfordringene. De er det mange av. Det er nok å nevne klima, sikkerhetspolitikk, flyktningkrise, migrasjon og forsvaret av de demokratiske verdiene.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Et svekket Europa vil glede mange, både i Moskva, Washington og Beijing. Vladimir Putin får mer handlingsrom i Ukraina, og Kinas Xi Jinping får mer armslag i sine geopolitiske ambisjoner. Men et svekket Europa bør ikke glede oss.

Krisene er også et tegn på at det liberale demokratiet er under press. Vi også er uløselig knyttet til Europa kulturelt, politisk og økonomisk. Norge er et lite land med en åpen økonomi og har lite å stille opp med både overfor vår tids store utfordringer og i en eventuell opptrappet handelskrig.

Derfor har det stor betydning for oss hvordan tomrommet etter en Angela Merkel på oppsigelse fylles, hvordan Emmanuel Macron kommer ut av opprøret fra «De gule vestene» og hvordan Theresa Mays regjering kommer ut av sitt Brexit-vakuum. Krisene i Europa får direkte virkning på oss.

Det er i dag vanskelig å se noen som kan stå som en samlende kraft i Europa. Det er vanskelig å se noen som har nødvendig handlingsrom og -kraft. Derfor betyr utfallet av valget til Europaparlamentet til våren, noen korte uker etter Brexit, mye også for oss. Derfor bør vi bry oss om utfallet i flere av de 19 president- og parlamentsvalgene som skal avholdes i Europa i året som kommer. Svekkes Europa, svekkes vi.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder