Frp-nestleder Sylvi Listhaug fikk ikke holde appell under sjukehusdemonstrasjonen i Ålesund i går kveld. Det er ingen tvil om at valgkampen har starta. Fram mot valget i høst vil partiene slåss om hvem som støtter sjukehusa mest helhjerta.

For regjeringspartiene kan sjukehuskutt og underfinansiering av Helse Møre og Romsdal bli ei vanskelig valgkampsak. Er det noe som engasjerer folk flest er det sjukehus, ikke minst når tilbud står i fare. Vi så det under demonstrasjonen i Ålesund i går kveld, og vi så det i Kristiansund under en tilsvarende demonstrasjon søndag.

Slik sett er det ikke rart at Arbeiderpartiet ønsker å ta regien i kampen for mer penger til sjukehusene. De kan da rette kritikken mot regjeringen og Høyre for å underfinansiere sjukehussektoren. I dette bildet er det forståelig at de ikke vil ha Listhaug på talerstolen foran sjukehuset i Ålesund.

Dette er en sak Arbeiderpartiet vil sikre seg eierskapet til fram mot valget, og da passer det dårlig å få Listhaug på talerstolen. Men da bør partiet være redelig nok til å si det. Forklaringene på hvorfor Listhaug ikke fikk delta, er tynn.

Dersom dette utelukkende var en kamp for å sikre mer penger til sjukehusa og hindre omfattende kutt i helsetilbudet, er det åpenbart at Listhaug både burde fått delta på markeringen – og ikke minst også bli stilt til ansvar for den situasjonene Helse Møre og Romsdal nå står i.

For Listhaug er den eneste fra Mørebenken i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun er i tillegg nestleder i regjeringspartiet Frp og muligens den som står nærmest til å få gjort noe med den sjukehuskrisa i fylket. Hun er også en som kan stilles til ansvar for at sjukehusene mangler penger.

Sett i lys av det blir det helt merkelig at hun ble nektet å holde appell. At lokale Høyre-politikere ble utfordret, pynter bare delvis på det bildet. Så kan man lure på om at årsaken til at det partiet ikke hadde noen å sende, har sammenheng med hvilket parti som har helseministeren.

Valgkampen har starta. Da er det ikke bare hensynet til pasientenes beste som betyr noe når politikerne legger bredsida til. Jakten på stemmene veier også tungt.