Leder:

«Skjebnetid for et hardt prøvet KrF»

De sliter med å få folk til å stille på liste til kommunevalget. Partiet er delt på midten i synet på hvem de bør samarbeide med. Sentrale tillitsvalgte melder seg ut i protest, og de mangler partileder. Nå har de i snart en uke vært en del av landets nye flertallsregjering.

Midlertidig: Olaug Bollestad fra Rogaland er konstituert som leder i KrF. Hvem som blir ny partileder er uklart. 

Vi har store problemer med å se hvordan KrF skal komme seg ut av de problemene de selv har satt seg i

Leder

I avisa i går fortalte KrFs gruppeleder i fylkestinget, Knut Støbakk, om utfordringene med å få folk til å stille på valglistene til høstens kommunevalg. Han trodde dette ikke kun var et problem for KrF, men at dette hadde blitt en stadig større utfordring for hvert valg han hadde vært aktivt med i. Det kan være at flere parti sliter med å fylle hele listene sine i enkelte kommuner, men det vi ser avtegne seg for KrF rundt i landet er illevarslende.

Det er slett ikke Møre og Romsdal som er verst ute. I Oppland kan partiet ende med kun å stille liste i Gjøvik. I mediene er det kommet fram at Hallingdal og store deler av Buskerud vil partiet være helt borte. På store deler av Østlandet, i Trøndelag og Nord-Norge har KrF store problemer med å få på plass lister til høstens kommunevalg.

Får de ikke orden på dette kan lokalvalget til høsten bli en voldsom nedtur. Og det vil ha flere konsekvenser enn at KrF ender med få kommune- og fylkestingsrepresentanter. I neste runde vil dette ramme partiet i form av mindre penger. Resultatet ved lokalvalget avgjør hvor mye penger de får for å finansiere kommune- og fylkespartier. Det kan i neste runde ramme KrF hardt når de skal mobilisere inn mot stortingsvalget i 2021.

Så håper partiet at dette retter seg når arbeidet i regjeringen kommer i gang for alvor. Det går an å håpe. Venstre har sittet i regjeringen i et år. På Dagbladets ferske gallup fikk de en oppslutning på 2,2 prosent, mens KrF fikk 2,7 prosent.

De som håper regjeringsdeltakelsen skal gi KrF et løft bør se hva som skjedde med SV og Senterpartiet i den rødgrønne regjeringen. Begge partiene var helt sluttkjørt da de kom til valget i 2013. Det er mulig vi tar feil, men vi har store problemer med å se hvordan KrF skal komme seg ut av de problemene de selv har satt seg i.

Vi kan virkelig snakke om skjebnetid for KrF.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder