Leder 8. februar:

«Forståelig frustrasjon på Venstre-grasrota»

Ordførere og lokallagsledere i distrikts-Venstre krever en ny kurs for partiet. Den nye kursen ser ut til å inkludere en ny partileder.

Frustrasjon: Mange i distrikts-Venstre er misfornøyd med partiets politiske kurs. Møre og Romsdals Pål Farstad er blant dem.  Foto: Geir H. Strand

Det er fint lite igjen til Venstre. Distrikts-Venstre inkludert

Leder

At det blir lederdebatt i et parti som ligger stabilt rundt 2,5 prosent i oppslutning kan ikke komme som en overraskelse. Når en i tillegg har en partileder som driver med bakvaskelser og deler ut sjikanøse stempler til sine egne, er det et lite under at lederdebatten ikke har kommet for en god stund siden.

Årsaken til at den ikke har gjort det er ganske åpenbar. Partiet har i dag ingen samlende kandidat som kan overta etter Trine Skei Grande. Pål Farstad lanserer Abid Raja fra Akershus som en ny mulig partileder. Vi tror Farstad her er i klart mindretall i partiet.

Peker på Abid Raja som ny Venstre-leder

Venstres Pål Farstad tror høsten valg avgjør om det blir en lederdebatt i partiet. Farstad har Abid Raja som sin favoritt til å overta.


Møre og Romsdal Venstre samles i helga til fylkesårsmøte i Ålesund. Farstad har ved flere anledninger forsøkt å få Venstre-ledelsen til å løfte fram saker som distriktspolitikk, næringspolitikk og samferdsel med fokus på hele landet. Det har han i liten grad lykkes med. I det gamle Venstre-fylket Møre og Romsdal har oppslutningen de siste årene stupt. Pål Farstad kan bli en enslig svale for partiet i fylkestinget til høsten.

Venstre har blitt klima- og miljøpartiet for den urbane middelklassen i de største byene. Partiets holdes i dag i live takket være velgere fra Oslo, Akershus og Stavanger. I resten av landet er partiet i ferd med å bli radert ut.

Reaksjonen fra Oslo-partiet på det gryende distriktsopprøret i Venstre er talende for hvordan maktforholdene internt er akkurat nå. Venstres tidligere Oslo-byråd, Hallstein Bjerke, karakteriserer de kritiske lokalpolitikerne som «sinte gamle menn» – Dette er en bygdepopulisme jeg trodde vi skulle overlate til Vedum, sier Bjerke til Dagbladet.

Venstre har bundet seg til masta som regjeringsparti fram til valget i 2021. Inneklemt mellom KrF og Høyre må de stå til ansvar for en stor dose Frp-politikk de er kraftig mot. Distriktspolitikk er blitt Sps domene, veger og tog tar Frp seg av, mens skatteletten til næringslivet skal Høyre sole seg i glansen av. Da er det fint lite igjen til Venstre. Distrikts-Venstre inkludert.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder