Norge står foran en formidabel oppgave om vi skal klare å bygge opp et moderne forsvar som faktisk kan forsvare landet. Økende bekymring for utviklingen i Russland i kombinasjon med motstridende signaler fra USA vil de neste årene sette norske politikere på en tøff prøve.

Deres konklusjon er at dagens forsvar ikke holder mål. De påpeker at faren for et større militært angrep på Norge ikke kan utelukkes, og at viljen hos flere allierte land til å komme Norge til unnsetning svekkes. Denne kombinasjonen krever at vi må selv må ta en langt større ansvar for forsvaret av landet. Det koster penger.

I rapporten påvises store mangler i det konvensjonelle forsvaret. Vi har en uhyre liten marine, vi har langt færre soldater enn vi bør ha og i tillegg sliter hæren med gamle stridsvogner og mangel på helikopter. På toppen av dette har vi liten evne til å stanse og bekjempe langtrekkende missiler. Deretter kommer hele problematikken rundt krigføring i cyberspace og sårbarhetene i samfunnssikkerhet tilknyttet det.

Det kan bli en erfaring mange vil måtte kjenne på i årene som kommer. Forsvaret av landet dreier seg om mer enn militært forsvar av grensene våre. Det er et forsvar av de verdiene vi bygger vårt demokrati på. Det er forsikringen om at vi skal kunne leve frie og meningsfylte liv i vårt eget land. Det er det verdt å bruke en del penger på. Det forutsetter politikere som evner og våger å prioritere.