Tanken bak en statlig finansiert eldreomsorg er god. Målet er å gi tjenester som bedre tilpasset brukernes behov og gi økt likebehandling, uavhengig av kommunegrenser Forsøkene med en slik modell viser imidlertid at det kan være langt fra en god tanke til en god praksis.

Så langt er nemlig erfaringene fra de seks forsøkskommunene slett ikke entydig positive. I evalueringen av det treårige forsøksprosjektet kommer det blant annet fram at kostnadene har økt betydelig for samtlige brukergrupper.

Om dette kunne spores tilbake til økte behov og et solid løft i kvaliteten på tjenestene, ville det vært positivt. Men det er altså ikke hele forklaringen. Og det var vel ikke meningen, at vi bare skulle bruke mer penger uten å få mer igjen?

Statlig finansiert eldreomsorg har først og fremst vært et Frp-hjertebarn. Dette har partiet hatt i sine programmer i lang tid. Bakgrunnen er de mange eksemplene på at tilbudet til eldre varierer på tvers av kommunegrenser, avhengig at lokalpolitikeres prioriteringer og budsjetter.

Det er lett å være enig i at det ikke bør være slik. Prinsippet om et likeverdig helsetilbud er en av bærebjelkene i all norsk helsepolitikk. Det skal ikke være «tilfeldigheter» som bosted og din kommunes økonomi som avgjør om du får hjelpen du har krav på eller behøver.

Urimelig variasjon i tjenestetilbudet taler helt klart for en sterkere overordnet styring. Samtidig ligger det en styrke i å bygge tilbudet nedenfra, så nær brukeren som mulig. Det taler for stor grad av lokalt sjølstyre. Det mest nærliggende kompromisset er derfor å knytte dette opp mot pengene.

Regjeringen har gått inn for å forlenge og utvide prosjektet. Det er fornuftig. For sjøl om resultatene langt fra svarer til forventningene, er det for tidlig å konkludere. Vi har også fått ny og verdifull kunnskap som vi kan ta med oss videre.

Slik kunnskap bør alle være interesserte i at vi skaffer oss. En diskusjon som bygger på faktisk kunnskap fra et slikt forsøk, er langt mer verdt enn ideologisk synsing. Om resultatet til slutt blir at vi skroter tanken, er det tross alt hensynet til brukerne og til resultatene som må komme først.